2019. február 26.

Parmezános krumplileves húsos szalonnával és kukoricával







Mostanában újra rákaptunk a levesre. Bizony, nálunk ez nagy szó, mert alapvetően nem vagyunk nagy levesfogyasztók. Míg nem pár hete ismét nagyon megkívántam, és olyan jól esett, hogy azóta többször is főztem – hol ilyet, hol olyat. A most itt is bemutatkozó krumplileves szintén köztük volt, és mivel nagyon ízlett, úgy éreztem, helyet kell kapnia a blogon. :) A krémesített hagymás alap most nagy favorit, és bár nem mostanában „fejlesztettem ki”, az utóbbi hetekben szinte minden levesemhez használom. :D
Levesből jelenleg képesek vagyunk annyit enni, hogy nem is kell utána második fogás.






Hozzávalók 4 személyre:

Leveshez:
12 dkg kockázott, húsos szalonna
2 fej vöröshagyma
40 dkg krumpli (lisztesre fövő, tisztítva mérve)
10 dkg konzerv kukorica
10 dkg reszelt parmezán
1 ek. Toscana fűszerkeverék (ennek híján: oregánó, bazsalikom, majoránna, rozmaring, borsikafű, kakukkfű, zsálya)
őrölt fekete bors

1 l tyúkhúsalaplé vagy víz + 1 leveskocka
1 tk. mangalicazsír

Tálaláshoz:
személyenként 1 ek. tejföl
személyenként 1 felszeletelt, pirított zsemle

elkészítés:

  1. A szalonnát a felhevített zsíron megpirítjuk, majd kiszedjük a lábasból, és félretesszük.
  2. A visszamaradt zsíron megdinszteljük a felkarikázott hagymát, közben sózzuk, majd rátesszük a fele mennyiségű, kis kockákra vágott krumplit, és 1-2 percig együtt dinszteljük.
  3. Felöntjük fél liter húslevessel (vagy leveskockás vízzel), felforraljuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Botmixerrel krémesre dolgozzuk.
  4. Beletesszük a felkockázott krumpli másik felét, a pirított szalonnakockát, a fűszereket, hozzáöntjük a többi alaplevet/vizet, és fedő alatt, kis rést hagyva, puhára főzzük.
  5. Sózzuk még, ha szükséges, majd felolvasztjuk benne a reszelt parmezánt, végül hozzáadjuk a kukoricát. Pirított zsemleszeleteket és tejfölt kínálunk mellé.