2016. szeptember 16.

Őszibarackos-csokoládés minigalette pisztáciával







Azok számára, akik napi szinten nyomon követik a blogos szösszeneteimet, talán nem mondok újdonságot azzal, hogy odavagyok a linzertésztáért, de eddig csakis azért nem készítettem galette-et, mert nem sokban különbözik a linzertortától. Így aztán a galette helyett mindig hagyományos linzertésztás süti került az asztalra, ha ilyen típusú édességre vágytam. Most mégis kedvet kaptam ehhez a „flanszia” sütihez, és ezt a mini változatot hoztam össze.
Nem lepődtem meg azon, hogy finom. :D






Hozzávalók 6 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg vaj
5 dkg barna nádcukor
egy csipet só
1 kis tojás sárgája
1 mk. almaecet
kb. 20 ml hideg víz

Töltelékhez:
3 őszibarack
4 dkg étcsokoládé reszelve
4 dkg barna nádcukor (vagy a barack édességétől függően)
1 tk. őrölt fahéj
2 dkg vaníliaízű pudingpor
6 csapott tk. zsemlemorzsa a szóráshoz

Továbbá:
1 kis tojás fehérje
1 csapott ek. barna nádcukor a szóráshoz
1 dkg durvára vágott pisztácia a díszítéshez
1,5 dl tejszín + ½ cs. Bourbon vaníliás cukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a sóval elvegyített lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az almaecetet, és a vízzel sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, ellapítjuk, és lisztezett deszkára téve, folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A töltelékhez a barackokat tálba tesszük, felöntjük forrásban lévő vízzel, majd 1 perc elteltével kivesszük a vízből, és lehúzzuk a héjukat. Hűlni hagyjuk.
  4. A felezett barackok magját kivesszük, a gyümölcshúst fél barackonként 8-8 szeletre vágjuk, tálba tesszük, megszórjuk fahéjas cukorral, és alaposan összekeverjük.
  5. Abból a léből, amit a gyümölcs kieresztett magából, elveszünk 3 evőkanálnyit, és simára keverjük a pudingporral. (A többi lére nem lesz szükségünk.)
  6. A lehűtött tésztadarabokat lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságú, 16 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk, és mindegyik tésztakört megszórjuk 1-1 teáskanál zsemlemorzsával úgy, hogy a szélükön körben szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot.
  7. A közepükön körkörösen elosztjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt, 1-1 teáskanálnyi csokoládét, kirakjuk a barackszeletekkel (8 szelet fér rá), meglocsoljuk 1-1 evőkanálnyi gyümölcslével kevert pudingporral, és körben fel- ill. ráhajtjuk a tésztát.
  8. A galetteket óvatosan átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsire, a széleiket megkenjük felhabosított tojásfehérjével, megszórjuk a cukorral, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
  9. Rácson hagyjuk langyosra kihűlni, majd megszórjuk durvára vágott pisztáciával, és vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső rácson)
sütési idő: kb. 35 perc