2017. szeptember 30.

Csokoládés-banános kalácspuding-torta







Azt hiszem, ilyen még nem történt soha: egy kicsit felszaporodott nálunk az édesség. :D Dönteni kellett hát, hogy a tortát esszük meg, vagy a kalácsot. Mivel az utóbbit könnyebb átmenteni más édességbe, így aztán a tortára esett a választás. A kalácsból pedig pár nappal később végre tortaformában sütött felfújt lett. :D Ebben a formában ui. még sosem készítettem kalácspudingot, pedig régóta terveztem. És ha már torta, akkor a díszítés is ahhoz méltó kell legyen – naná, hogy mascarponés krém. Úgy érzem, ízre igazán pazar édességet sikerült gyártanom, úgyhogy napokon át jól elvoltunk vele. :)






Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához:

Kalácspudinghoz:
60 dkg csokoládés-banános kalács
4 tojás
2,5 dl tejszín
1,5 dl tej
9 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg vaj

Díszítéshez:
18 dkg mascarpone
0,5 dl tejszín
2 dkg porcukor
holland kakaópor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A kalácsot vastagabb szeletekre vágjuk, felkockázzuk, és 2 rétegben, körben kirakjuk vele az alján és az oldalán vajjal kikent kapcsos tortaformát.
  2. A tejes tejszínt összemelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojásokat. A keveréket a kalácskockákra öntjük. Kissé lenyomkodjuk és állni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  3. Sütőbe toljuk, készre sütjük, majd tortarácsra tesszük, és fél órát a formában pihentetjük. Ezután lekapcsoljuk róla a forma peremét, teljesen kihűtjük, majd óvatosan átemeljük/áttoljuk a tortatálra.
  4. A díszítéshez a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral kihabosítjuk, kerek végű csővel ellátott habzsákba töltjük, és körkörös alakban kidíszítjük a sütemény tetejét. Meghintjük kakaóporral, és tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Tipp:

Csokoládés-banános kalács helyett sima kalácsot is használhatunk. Ebben az esetben a kalácskockák közé szórjunk 8-10 dkg durvára tört étcsokoládét, és pötyögtessünk rá 15 dkg pépesített banánt.