2015. október 9.

Körtés-szilvás crumble





A délután közepén, vasárnap, a Kutyafül „fölvonyított”, hogy sütire vágyik. Kicsit sem néztem rá szűk tekintettel, morcosan, ui. délelőtt már bekapcsoltam a sütőt az ebéd miatt, és az ki is hűlt, úgyhogy nagyon gazdaságos volt újra begyújtani. És amúgy is megbeszéltük, hogy most nincs édesség.
De olyan bánatosan nézett rám, sőt még a durcis ovis pofit is latba vetette, úgyhogy nem hagyhattam őt édesség nélkül, szontyoli kutya fejjel. Most olyan desszertet készítettem, amit még soha, pedig ennél egyszerűbb süteményt szinte már álmodni sem lehetne. Nekem eddig mégis kimaradt ez az angol desszert. Most viszont jól jött, mert nem lett volna kedvem bonyolultabbnak nekikezdeni. A szilvám kissé túlérett, a körtém meg pont jó állapotban volt ahhoz, hogy egy morzsasütiben beteljesítsék a sorsukat. Nem is gondoltam volna, hogy ez a édesség ennyire finom, de amikor a tésztamorzsát kezdtem összeállítani, egyértelművé vált, hogy ez bizony kísértetiesen hasonlít a linzertésztára, amit imádok. Az tuti, hogy a crumble nálam felkerült a még sokszor elkészítendő édességek listájára. :)






Hozzávalók 4 személyre, 20,5x20,5 cm-es sütőtálhoz:

8 dkg finomliszt
5 dkg darált dióbél
6 dkg cukor
6 dkg vaj
8 szem szilva
1 körte
3 ek. csokoládépasztilla vagy aprított ét-/tejcsokoládé
1 tk. őrölt fahéj
tejszínhab vagy citrom- vagy vaníliafagylalt a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A morzsához a darált dióval, cukorral elvegyített liszthez adjuk a kis darabokra vágott, hideg vajat, és morzsalékos tésztává dolgozzuk.
  2. A gyümölcsöket meghámozzuk, felkockázzuk, összekeverjük a csokoládé pasztillával, és lerakjuk a vékonyan kivajazott sütőtálban.
  3. Rászórjuk a fahéjat, befedjük a tésztamorzsával, és előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  4. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd kis tálkákba szedjük, és tejszínhabbal vagy melegebb időben egy-egy gömb fagyival tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc
















A recept a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is megjelent.