2020. november 29.

Birsalmás-pekándiós kifli

 

 


 


 

Most már tényleg ez az idei év utolsó birsalmás receptje, legalábbis a saját magam feldolgozta gyümölcsből biztos. Nem kizárt viszont, hogy Anya birslekvárjából is kunyizok majd. :D
Szóval az uccsó birs egyik feléből leves, a másikból pedig ez a kosárnyi aprósüti készült. Hagyományos rugelachnak indult, de aztán jócskán eltérültem, mert a Kutyafül kelt édességet kívánt. Mivel már amúgy is tervben volt a kelt kifli, előre hoztam a megsütését.
A készítési mód egy csöppet a blundel tésztáéra emlékeztethet, de ez egy egyszerűsített változat – a rétegek itt a töltelékkel duplán megkenve és meghajtogatva alakulnak ki. Kétség kívül egyszerűbben is rövidebb idő alatt is meg lehet oldani az ilyen típusú kiflikék formázását, de néhanapján belefér a picit odafigyelősebb recept. ;) Pláne az ünnepek közeledtével, amikor egyébként is képesek vagyunk olyan ételeket készíteni, amiket az év többi napján nem.
Az eredmény egy pihekönnyű, falatnyi finomság lett, ami nem csak a szűk családnak, hanem egy kedves barátnőmnek is nagyon ízlett. A képeken látható szépséges likőrös poharakat ő ajándékozta nekem, én pedig ezekkel az aprócska kiflikkel próbáltam viszonozni a kedvességét. :)

 

 


Hozzávalók 80 darabhoz:

Tésztához:
45 dkg finomliszt
12 dkg lágy vaj
2 tojássárgája
5 dkg cukor
½ tk. só
1 dl habtejszín
1 dl víz
2,3 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
20 dkg birsalma (magház nélkül, héjastól)
10 dkg pirított, őrölt pekándió
12 dkg teljes értékű nádcukor, darálva (pl. dm, Bio Vollrohr Zucker)
3 dkg étcsokoládé
3 ek. birsalma főzőlé
1 tk. citromlé
1 ek. agavé szirup vagy méz
1 tk. vaníliapaszta
egy csipet porított só

Kenéshez:
1 tojássárgája
3 ek. víz

Mázhoz:
3 ek. cukor
3-4 ek. frissen facsart, átszűrt narancslé

 

elkészítés:

  1. A tésztához porcukorral vegyített, átszitált liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a langyos, vizes tejszín felével, betakarjuk egy kevés liszttel, és felfuttatjuk.
  2. A tojások sárgáját elkeverjük a többi tejben, majd a sóval, valamint a lágy vajjal együtt a felfutott élesztőhöz adjuk, és tésztává dagasztjuk. Gombóccá formázzuk, rögtön folpackba csomagoljuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük (egy éjszakát is kibír).
  3. A töltelékhez a magházától megfosztott birsalmát héjastól puhulásig főzzük, majd leszűrjük, és 3 evőkanál főzőlével, valamint a citromlével együtt botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük.
  4. A pekándiót zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, kihűtjük, majd ledaráljuk, és összekeverjük a sóval, a nádporcukorral, az agavé sziruppal, a vaníliapasztával, a birspéppel.
  5. A csokoládét felolvasztjuk, a birsalmás keverékhez dolgozzuk, majd az elkészült tölteléket négy adagra osztjuk.
  6. A mázhoz a hozzávalókból 1-2 perc forralással szirupot főzünk és kihűtjük.
  7. A pihentetett tésztát félbevágjuk, az egyik adagot lisztezett felületen kb. 18x46 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. (A másik adagot visszacsomagolva hűtőbe tesszük, amíg az egyikkel dolgozunk.)
  8. A tészta 2/3-át megkenjük az egyik adag töltelékkel, a szabadon maradt részt ráhajtjuk a töltelékre (vagyis a tészta közepéig behajtjuk), majd a másik irányból is ráhajtjuk. A meghajtogatott tésztát folpackba csomagolva 20-30 percre hűtőbe tesszük. (A másik tésztadarabot is így készítjük el.)
  9. Ezután a tésztát 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett felületre, és az előbbi műveletet megismételjük: kinyújtjuk, ugyanúgy megkenjük a töltelékkel, meghajtogatjuk, és folpackba csomagolva ismét hűtőbe tesszük. (Ugyanígy a másik tésztadarabot is.)
  10. A tésztát ezúttal kb. 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk, és függőlegesen kettévágjuk. Ilyen módon 2 db 10x50 cm-es tésztánk lesz. (Ne feledkezzünk el a másik adag tésztáról sem!)
  11. A tésztákat a hosszabbik oldaluk mentén 5x10 cm-es lapocskákra vágjuk, és ezeket átlósan kettészeljük. Az így kapott háromszögeket feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk. Folpackkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt megkelesztjük.
  12. A tojássárgáját alaposan elkeverjük a vízzel, és lekenjük vele a kifliket. Előmelegített sütőben megsütjük, és a sziruppal megkenjük a forró kifliket. Rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc