2016. január 4.

Fűszeres-rumos forró csokoládé





A forró csoki nálunk ritka vendég. Annyira, hogy eddig csak egyszer készítettem, és akkor sem a klasszikus változatot, hanem kókuszosat. Most ismét sort kerítettem rá, bár ez az ital szerintem akkor az igazi, ha kint havas a táj, és egy nagyobb séta után a meleg szobában kortyolgatja az ember. :) Állítólag most nagy esély van rá, hogy hamarosan havazni fog, úgyhogy valóra válhat a fent említett idilli pillanat. :D Ha pedig nem, akkor sem kell lemondanunk a forró csoki nyújtotta élményről. :)
Én ezúttal egy fűszeres, alkoholos változatot készítettem, de ha gyerekeknek főzzük, akkor természetesen kihagyhatjuk belőle a rumot.




Hozzávalók 2 személyre:

Forró csokoládéhoz:
3,5 dl tej
1,5 dl tejszín
2 dkg étcsokoládé vagy csokoládécsepp
3 dkg keserű kakaópor
1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítő
3 dkg nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
4 db szegfűszeg
½ mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
1 ek. barna rum
1 tk. vaj

Tálaláshoz:
cukrozott tejszínhab
őrölt fahéj vagy keserű kakaópor
cukorgyöngyök

elkészítés:

  1. A fűszerekkel és a kétféle cukorral ízesített tejet felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és kivesszük belőle a szegfűszeget.
  2. A keményítővel vegyített kakaóport simára keverjük a tejszínnel, hozzáadunk egy merőkanálnyi forró, fűszeres tejet, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a többi tejet.
  3. Éppen csak felforraljuk, majd beletesszük a kis darabokra tördelt étcsokoládét, és felolvasztjuk benne.
  4. Hozzáadjuk a rumot, a vajat, és a forró csokoládét üvegpoharakba töltjük. A tetejüket tejszínhabbal díszítjük, amit meghintünk kakaóporral és/vagy őrölt fahéjjal, és cukorgyöngyökkel díszítünk.
Tipp:
Behűtve, lágy csokipudingként is kínálhatjuk.