2015. szeptember 7.

Zöldfűszeres-sajtos csiga









A hűtőben várakozó mascarponét már el akartam használni, és hirtelen nem jutott eszembe más, csak az, hogy kelt tésztába kellene beletöltenem. Ilyen töltelékkel még úgy sem készítettem soha, itt volt hát az ideje. :) Sajnos a tészta megmakacsolta magát, nem akart megkelni. Nem tudom, mi lehetett az oka, ui. az élesztő szépen feljött, de úgy sejtem, a sok vaj volt a ludas, megfullasztotta az élesztőgombákat. A 2. adag kapcsán változtattam egy picit a recepten, és jóval kevesebb vajat adtam hozzá,valamint a Graham-liszt mennyiségét is csökkentettem. És láss csodát, a tészta szépen feljött! :) Már semmi sem állhatott a finom „csigaebéd” útjába.
Bár elég hamar elpusztítottuk a legjavát, ugyanis kb. abbahagyhatatlan kategória, de a maradék másnap reggel is puha maradt.








Hozzávalók 10 darabhoz, 24 cm átmérőjű sütőtálhoz:

a tésztához:
23 dkg finomliszt
2 dkg Graham-liszt
1,5 dkg pirított, durvára vágott tökmag
1 dkg pirított szezámmag
3 dkg olvasztott vaj+a kenéshez és a sütéshez
1 tojássárgája
1 csapott tk. só
1 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
0,75 ml tej
0,5 dl tejszín

a töltelékhez:
20 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
8 dkg füstölt sajt reszelve
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. metélőhagyma, frissen aprítva
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
1 tk. oregánó
1 mk. kakukkfű
őrölt fehér bors
1 csapott tk. zöldfűszeres só (pl. Alnatura)

elkészítés:

  1. A lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a cukorral, a langyos, tejszínes tejjel, kevés liszttel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a langyos olvasztott vajat, a kihűtött magvakat, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a szobahőmérsékletű hozzávalókat a reszelt sajt kivételével alaposan összekeverjük.
  4. A tésztát lisztezett munkalapon 40×35 cm-es téglalapra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabbi széle mentén elhagyunk egy kb. 5 cm széles sávot.
  5. Szellősen megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, majd a tésztát nem összenyomva, 10 db 4 cm széles darabra vágjuk.
  6. A csigákat az alján és az oldalán is kivajazott sütőtálba rendezzük egymástól távolabb, és körben, valamint a tetejükön is mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal.
  7. Folpackkal és konyharuhával letakarva kelni hagyjuk addig, hogy majdnem teljesen összeérjenek, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra tesszük hűlni, majd langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc




















A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.