2019. november 27.

Körtekrémes kupola







Régóta szemeztem már ezzel a fajta süteménnyel, pontosabban a formájával, ami szerintem nagyon jópofa. Biztosan finom bármilyen krémmel, sőt világos tésztával is, de én kakaós piskótával akartam elkészíteni. Annál is inkább, mert a krém nálam világos, ami jobban mutat sötét színű tésztával. Előbbihez körtét használtam, mert a minap vettem 1 kg-ot, és megkívántam a vele ízesített krémet. Anno egy rakott desszertem esetében nagyon ízlett, de az már olyan régen volt, hogy muszáj volt újrázni. :D Szerencsére Anyának van olyan üvegtálja, ami ehhez a desszerthez kell, így semmi sem állhatott a sütikészítés útjába.
Úgy gondolom, az adventi időszakban vagy épp karácsonykor is megállja a helyét – igazán mutatós, és a körtének hála, szerintem különlegesen finom. Arról nem is beszélve, hogy nem bonyolult az elkészítése. :)






Hozzávalók 2 l űrtartalmú, félgömb alakú tálhoz:

Piskótához:
4 tojás
10 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
18 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
5 g sütőpor
80 ml hideg víz

Krémhez:
40 dkg körte (hámozva, magház nélkül mérve)
2 ek. frissen facsart citromlé
1 dl kókuszkrém (pl. Cocomas)
1 cs. vaníliaízű pudingpor vagy 4 dkg étkezési kukoricakeményítő
8 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 ek. vaníliapaszta

Bevonáshoz és a díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé (40-50%-os)
1 ek. napraforgóolaj
3 dkg fehér csokoládé
cukorgyöngyök

elkészítés:

  1. A díszítésre szánt fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kis zacskóba töltjük, aminek a végére pici lyukat vágunk. Egy vágódeszkára sütőpapírt fektetünk, és a csokipöttyöket rajzolunk rá. Megszórjuk cukorgyöngyökkel, és felhasználásig mélyhűtőbe tesszük.
  2. A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet, a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet, majd kisebb adagokban beleforgatjuk a felvert fehérjehabot.
  3. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük belőle és 3 lapra vágjuk.
  4. A krémhez a meghámozott, magházától megfosztott gyümölcsöt feldaraboljuk, a citromlét is hozzáadva leturmixoljuk, majd hozzákeverjük a kókuszkrémet.
  5. A pudingport 3 dkg cukorral együtt lábasba szórjuk, simára keverjük egy kevés körtepéppel, majd felöntjük a többi péppel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
  6. A puha vajat a többi cukorral, a vaníliapasztával habosra kavarjuk, és belevegyítjük a körtepudingba. Hűtőbe tesszük dermedni.
  7. Az egyik (18 cm átmérőjű) piskótalap kivételével a többit akkora méretűre szabjuk, hogy bele tudjuk illeszteni a tálba (nekem 15 és 12 cm átmérőjű lapjaim lettek).
  8. Egy – folpackkal bélelt, félgömb alakú – üvegtál aljában elosztunk 15 dkg krémet, és ráhelyezzük a legkisebb piskótalapot. A rétegezést ugyanígy folytatjuk, végül az egészet befedjük a legnagyobb tésztalappal. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  9. A tálat átfordítjuk egy tortarácsra, a süteményről lehúzzuk a folpackot, és a túlfolyt krémet elkenjük rajta.
  10. A bevonáshoz az étcsokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, és a süteményre csorgatjuk. Kicsit hagyjuk, hogy meghúzzon, majd körben a szélét feldíszítjük a csokipöttyökkel. Dermedésig hűtőbe tesszük. A süteményt tortatálra vagy díszes tányérra csúsztatjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc