2016. május 9.

Hagymás-aszalt paradicsomos minipiték







Ezek a kis piték azonnal belopták magukat a szívembe. Igaz, nem volt nehéz dolguk, mert a tészta, amiből készültek, már jó barátom egy ideje. :) Flantészta a neve, amiből korábban sütöttem már néhány finomságot. Most azonban kíváncsi voltam, hogy működik másfajta liszttel, és rögtön kétfélét is összevegyítettem. A zabpehelylisztet még nem ismertem, bár gyanítom, hogy ez majdnem ugyanaz, mintha porrá őrölnénk a zabpelyhet. Egész szemű zabpehellyel pedig egyszer már készítettem fasírtot. Tésztát viszont még soha. Mindig nagyon izgalmasnak tartom az eddig még nem használt lisztekkel való kísérletezést, úgyhogy ez a zabpehelylisztes tészta is jópofa kalandnak ígérkezett. Meg kell mondjam, nem csalódtam, vagyis igen: pozitívan. A flantészta ui. pontosan ugyanolyan finom, sőt már a nyers tészta is éppen olyan tökéletes állagú volt, mint a fehér liszttel készült eredeti változat. Úgyhogy nagy volt az örömöm. :)
Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert imádni valóan ropog, ugyanakkor omlós, és ízre is igazán kellemes – csöppet édeskés, ugyanakkor mégis inkább sós. Én legalábbis sós pitékhez szeretem használni a leginkább. Most ezt a hús nélküli változatot kívántam meg. Bár inkább vendégvárónak vagy előételként tudom elképzelni, mi mégis ebédre ettük. Pont elég volt a fejenként 6 pitécske. :)






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
½ tk. só
kb. 40 ml hideg víz

Töltelékhez:
10 dkg póréhagyma (tisztítva mérve)
6 dkg újhagyma (tisztítva mérve)
8 dkg bocskorpaprika (tisztítva mérve)
6 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
2 ek. fűszeres olaj (pl. a paradicsom olaja)
5 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg 20%-os tejföl
3 ek. habtejszín
1 kis tojás
1 tojássárgája


elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval vegyített lisztkeverék közepébe tesszük a tojást, felverjük, morzsalékossá dolgozzuk a felkockázott, hideg vajjal, majd a vizet kisebb adagokban hozzáöntve összeállítjuk a tésztát. Sima felületűvé gyúrjuk.
  2. Enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastag körlapra nyújtjuk, 8-9 cm-es pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával kiszaggatjuk, és a tésztakörökkel kibéleljük a muffintepsi mélyedéseit. nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  3. A töltelékhez a pórét hosszában négybe vágjuk és felaprítjuk. Az újhagymát felkarikázzuk.
  4. A kis kockákra darabolt paprikát az aszalt paradicsom olaján 1-2 perc alatt megdinszteljük, hozzáadjuk a pórét, az újhagymát, sóval, borssal ízesítjük és összesütjük. Belekeverjük a lecsepegtetett, felaprított aszalt paradicsomot, majd a zöldséges alapot hűlni hagyjuk.
  5. Az öntethez a tejfölt elkeverjük az egész tojással, a tojássárgájával, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük.
  6. A pihentetett tésztakosárkák alját villával 3-4 helyen megszurkáljuk, mindegyikbe 1-1 púpozott evőkanálnyi tölteléket halmozunk, rámerünk 2-3 evőkanál öntetet, és a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
  7. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt pirulni nem kezd. Miután a piték 2-3 percet hűltek, kerek végű kés segítségével kiemeljük a tepsi mélyedéseiből, és tortarácsra szedjük. Melegen vagy langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:

A tésztát 24 cm-es pitesütő formában is megsüthetjük, de akkor dupla adag tölteléket készítsünk hozzá. Az öntethez azonban szerintem elég csak másfélszeres mennyiséggel számolnunk.

Megjegyzés:
A tészta 18 pitéhez is elegendő. Akinek van 6-os muffintepsije, felhasználhatja az összes tésztát, de akkor szaporítani kell a töltelék hozzávalóinak mennyiségét, vagyis másfélszeres adagokkal kell számolni.