2015. február 23.

Falatkák sajtkosárban, mézes-mustáros öntettel – VKF! 70.






Ez a 4. VKF!, amiben részt veszek. Amikor ui. megláttam Orsi, a Kabóca a konyhában blog háziasszonyának kiírását sajt témában, azonnal tudtam, hogy ezt nem fogom kihagyni, mert hatalmas sajtimádó vagyok, azaz hogy vagyunk mi ketten a Kutyafüllel.
A poén az, hogy a játékra való felhívás óta legalább 3 olyan receptem is felkerült a blogra, ami sajtot tartalmaz, de juszt se ezek valamelyikével neveztem be, hanem szándékosan olyat akartam, ami direkt erre az alkalomra lett kitalálva, teljesen saját kút főből, mellőzve minden egyéb nézgélődést a témában. Közben Orsi is kedvesen invitált, úgyhogy egyértelmű volt, hogy nem hagyom cserben. A sajtkosár régóta izgatta a fantáziámat, ezért hamar eldőlt, hogy ez lesz a recept alapja (meg az ételé is, szó szerint). Aztán nemrégiben busójárás alkalmával részben a VKF! miatt háromféle sajtot is vásároltunk Mohácson egy németországi sajtkészítő manufaktúra termékei közül. Ezeknek fantázianevet adtak, mert a neten rákeresve ilyen sajtokat nem találtam, sőt a manufaktúrának sincs honlapja. Eredetileg főleg mutatós zöldségekkel szerettem volna megpakolni a sajttálkát, de a Kutyinyek hajthatatlan volt, nem akaródzott neki salátát enni. Persze, ha akart volna se tudott volna, mert a boltban nem találtam friss hozzávalókat. Így maradtam a húsnál és kedvencemnél, a répánál, illetve dúsítottam egy kis maradék májjal. De mivel ezek így együtt kicsit már unalmasak számomra, úgy éreztem, nem árt feldobni még valamivel. Pl. az újonnan vásárolt sajtok valamelyikével, illetve maradék kenyérrel és valamilyen finom öntettel. Hú, az öntet azóta igazi kedvenc lett! Sikerült úgy eltalálni az ízeket és arányokat, hogy úgy éreztem, sikerült újabb magasságokba emelni a jól ismert hozzávalóimat, és a jövőben más ételhez is fel fogom használni! :)






Hozzávalók 4 személyre:

a sajtkosárhoz:

10 dkg Grana Padano vagy parmezán sajt

a salátához:
5 dkg érett, hegyi sajt vagy Gruyère (nálam „Gleccser tallér”)
15 dkg csirkemellfilé vagy megmaradt sült hús
15 dkg csirkemáj
10 dkg sárgarépa
2 szelet szendvicskenyér
2 nagy gerezd fokhagyma
0,5 dl + 2 ek. olívaolaj

az öntethez:
1 kis fej lila hagyma
1 ek. mustár
1,5 ek. folyékony méz
2 ek. fehérborecet

őrölt fekete bors
1 ek. olívaolaj

elkészítés:
  1. Egy ív sütőpapírra 4 db 14-15 cm átmérőjű kört rajzolunk. A papírt a körök mellett 4 darabra vágjuk úgy, hogy legyen annyi szélük, hogy a papírt meg tudjuk fogni. A lapokat egymás mellé a gáztepsire tesszük.
  2. A reszelt sajtot négyfelé osztjuk, az előrajzolt körökbe szórjuk. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt pirosra sütjük. A papír segítségével mindegyiket az egyforma nagyságú, felfordított tálkák aljára fektetjük, konyharuhát terítünk rájuk, és rányomva, óvatosan megformázzuk a kosárkákat. Így hagyjuk kihűlni. (Vigyázat, formázáskor nagyon hamar kihűlnek és könnyen törnek!)
  3. A ropogós kenyérkockákhoz a megtisztított fokhagymagerezdeket kés lapjával szétnyomjuk, majd 0,5 dl olívaolajban, kis lángon 1 percig pirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  4. A kenyérszeleteket lehéjazzuk, a belsejüket egyforma kockákra vágjuk, megforgatjuk a fokhagymás olívaolajban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szórva, 200°C-os sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A csirkemellből levágunk két szeletet, kis kockákra vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 1 evőkanál olajon pirosra sütjük. Hűlni hagyjuk.
  6. A májat apró kockákra vágjuk, finoman meghintjük sóval, borssal, és 1 evőkanál olajon készre sütjük. Kihűtjük.
  7. A megtisztított répát nagyon vékony csíkokra szeljük, gőz fölött roppanósra pároljuk, majd miután kihűlt, óvatosan összeforgatjuk a sült hússal, a májjal, a kenyérkockákkal, a pirított fokhagymával és a felkockázott sajttal.
  8. Az öntethez a megpucolt hagymát finomra aprítjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.
  9. A húsos keveréket elosztjuk a sajttálkákban, meglocsoljuk 1-1 evőkanál öntetettel, és tálaljuk.
Tipp:
A sajtkosárkák elkészítéséhez nagy méretű fémgyűrűt is használhatunk: ráhelyezzük a sütőpapírra, beleszórjuk a sajtkeveréket, majd leemeljük róla a fémgyűrűt.
Az ételt melegen is tálalhatjuk, de ez esetben a sajtkockákat csak utólag szórjuk rá.