2020. május 23.

Epres túródesszert







Nem rajongok a zselatinnal készült joghurttortáért, de tény, hogy nagyon illik a meleg évszakokhoz, mert kellemesen hűsít, és tészta híján alakbarátabb is. Nemrégiben, amikor egy nagyobb baráti összejövetel alkalmával az egyikünk joghurttortát készített, örömmel kóstoltam meg az erdei gyümölcsös változatát. Pár nappal később, amikor rácsodálkoztam a hűtőben felejtett pár szem földieperre, arra gondoltam, miért ne készíthetnék én is valami hasonlót. Aztán észrevettem, hogy a korábban vásárolt túró szavatossági ideje pár napja lejárt, úgyhogy jónak láttam azt is beletenni az édességbe. Igaz, így már nem sima joghurttorta lett belőle, hanem a felhasznált tejtermékek azonos arányú keveréke, némi eperrel dúsítva. Sebaj, számomra így még szerethetőbb lett, hiszen a túró nálunk amúgy is nagy becsben van.
Eredetileg máshogyan képzeltem el ezt a tortát, de a több napja tartó, idegbecsípődéssel egybekötött izomhúzódásom miatt kissé elcsigázott voltam a különböző erősségű rózsaszín árnyalatok kikeverésének kimatekozásához. :D Inkább az volt most a lényeg, hogy fájdalomdíj gyanánt végre édességhez jussak. :D Bár a másnapi kóstoláskor nem éppen sütött száz ágra a nap, sőt a tetejébe még hűvösre is fordult az idő, ezért a desszert ezúttal nem arra szolgált, hogy kellemesen lehűtsük magunkat. De azért így is jólesett. :)






Hozzávalók 1 l-es kuglófformához:

20 dkg földieper, pürésítve
20 dkg túró
20 dkg görög joghurt
2 dl habtejszín
10 dkg porcukor
2 ek. bodzaszörp (elhagyható)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 tk. (6 g) vaníliapaszta
10 zselatinlap
eperszemek a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot, botmixerrel krémesre dolgozzuk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a reszelt citromhéjat.
  2. A zselatinlapokat – 1 db kivételével – hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és 2 evőkanál joghurtos túrómasszával együtt egy kis tejkiöntőbe téve felolvasztjuk. Langyosra hűtjük.
  3. A langyosra hűlt zselatinos keveréket a fele mennyiségű eperpürével (a bodzaszörppel) és a vaníliapasztával együtt a többi túrómasszához vegyítjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  4. A krémalapból kiveszünk 20 dkg-ot, és 2 evőkanál kivételével, hozzádolgozzuk a többi eperpürét.
  5. A félretett 1 zselatinlapot szintén vízbe áztatjuk, majd a kivett 2 evőkanálnyi eperpürét hozzáadva felolvasztjuk. A zselatinos eperpürét a kisebb adag epres krémalaphoz keverjük.
  6. A vízzel kiöblített szilikonformában elosztjuk a nagyobb mennyiségű (halvány rózsaszín) epres krémet, majd egyenletesen ráöntjük a sötétebb rózsaszínűt. (De fordítva is csinálhatjuk: előbb a sötétebbet, utána a világosabbat.)
  7. A formát folpackkal lefedve, néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. A szilikon formát 1 percre meleg vízbe állítjuk, majd ráhelyezünk egy tányért, és átfordítjuk. A desszertről óvatosan leemeljük a formát.
  8. A megmosott eperszemeket feldaraboljuk, és a desszert közepébe halmozzuk. Díszíthetjük citrom- vagy mentalevélkékkel, esetleg bodzavirággal.

Megjegyzés:
Mivel csak 10 zselatinlapom volt itthon, nem kockáztattam meg, hogy nagyobb mennyiségű joghurttal készítsem a desszertet. Ezért a 1,5 l-es kuglófformámat nem töltöttem színültig.