2022. március 1.

Kuszkuszsaláta sült zöldségekkel (vegán)

 

 


 

A kuszkuszsaliról, valamint a képen mögötte látható péksütiről a jövőben számomra más fog eszembe jutni, de ezt itt nem részletezném, mert ha hagyom kitörni a bennem – nem is annyira – szunnyadó vulkánt, akkor félő, hogy blogolvasók nélkül maradok. :D Lényeg, hogy a fent nevezett napon a bő fél éve tartó érzelmi hullámvasút újabb állomásához érkeztünk. Ismét volt min izgulni a (narancsos csokoládétortás és a Rákóczi túrós pitetortás posztjaimban is említett) legnagyobb álmunk megvalósulása kapcsán, és már-már talpunk alatt is érezni véltük az egyre rögösebb út nyomását. Az idegeinket sorozatosan borzoló személynek sohanapján nem adnék ebből a fincsi salátából, amit pont az ő újabb alakításáról szóló hajmeresztő hír beérkezésekor állítottam össze, és amihez a kuszkuszt egyébként ez idáig csak kedvenc zöldségfasírtomba tettem. A benne lévő zöldségek kapcsán a balzsamecetes, édesre sült koktélparadicsom már egyszer jól vizsgázott – egyértelmű volt, hogy másba is beleteszem. Az biztos, hogy legalább evés közben sikerült némileg helyrehoznia a hangulatunkat. :)
Úgyhogy kifejezetten ajánlom azoknak, akik éppen valami miatt bosszankodnak – ez a sali talán rajtatok is segít. ;)

 




Hozzávalók 2-4 személyre:

15 dkg kuszkusz
3 dl víz
25 dkg koktélparadicsom
1 Ramiro- vagy Palermo paprika (kb. 10 dkg)
3 ek. extra szűz olívaolaj
2 ek. balzsamecet
2,5 dkg sötét nádcukor
tört cayenne bors

1 nagy csokor petrezselyemzöldje

elkészítés:
  1. A kuszkuszt felöntjük a felforralt vízzel, és kb. 10 percig lefedve hagyjuk. Ha megdagadt, 1 evőkanál olívaolajat hozzáadva, villával átkeverjük és hagyjuk kihűlni.
  2. A paradicsomokat félbevágjuk, a kimagozott paprikát nagyobb kockákra aprítjuk, és jól összeforgatjuk a többi olívaolaj, a balzsamecet és a nádcukor keverékével.
  3. A felezett paradicsomokat vágott felükkel lefelé a sütőpapírral bélelt tepsi egyik felébe sorakoztatjuk, és mellé kanalazzuk a paprikát. Meglocsoljuk a tálba maradt ecetes-cukros olajjal, kevés sóval megpörgetjük, cayenne borssal ízesítjük. 200°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
  4. Amint a zöldségek kihűltek, összeforgatjuk a megsózott kuszkusszal, és a felaprított petrezselyemzölddel. Hideg vagy meleg salátaként önmagában fogyasztjuk, vagy köretként tálaljuk.