2015. január 22.

Narancsos-mézes csirkecombok csilis lencsével





Emlékezetem szerint még sosem készítettem narancsos húsételt, ezért amikor megakadt a szemem ezen a recepten, úgy éreztem, ki kell próbálnom. Meg is vettem a hozzávalókat, de az elkészítés hetekig váratott magára. Pedig olyan mutatós étel, passzolt volna az ünnepi asztalra is. De jobb későn, mint soha. :)
Bevallom, lencsét még sosem főztem, sőt eddig csak kétszer ettem életemben, egyszer főzeléknek, most szilveszterkor pedig salátának. De a főzeléket és a salátának valót is Anyától kaptam. Mivel mindkét alkalommal ízlett a lencse, úgy voltam vele, itt az ideje, hogy én is közelebbről megismerkedjem vele, már ami az elkészítését illeti. Na, az bizony hagyott némi kívánnivalót maga után, ui. elsőre picit szerintem túlfőztem, legalábbis látványra úgy tűnt. Ennek ellenére ízlett a végeredmény, a narancsos-mézes husi pedig szintúgy. Sajnos vagy nem sajnos, de ezzel magamra maradtam, mert a Kutyafül sem a lencsét, sem a csirkecombot nem kedveli. Kétszeresen is jól jártam, hiszen azon túl, hogy jót ettem belőle, 2-3 napra elegendő ebédem lett.





Hozzávalók 4 személyre:

Narancsos-mézes csirkecombokhoz:
4 egész csirkecomb
1 közepes narancs
3 ek. folyékony méz

őrölt fekete bors
1,5 dl tyúkhúsalaplé

Csilis lencséhez:
15 dkg hegyi lencse
15 dkg vörös lencse
2 kis csilipaprika
1 csokor újhagyma
5-6 szál petrezselyem
2 ek. olívaolaj
kb. 5 dl tyúkhúsalaplé

elkészítés:

  1. A csirkecombokról lehúzzuk a bőrét  (de rajta is hagyhatjuk), és sóval, borssal fűszerezzük.
  2. Az alaposan megmosott  narancsot félbevágjuk, és az egyik felét karikára szeljük. A narancs másik felének a levét kifacsarjuk, elkeverjük a mézzel, és ecset segítségével bekenjük vele a combokat. A megmaradt keveréket félretesszük.
  3. A narancsszeleteket lerakjuk a sütőtál aljába, rátesszük a combokat, felöntjük az alaplével, és 175°C-ra előmelegített sütőben 1 órát alufólia alatt, majd további kb. 30 percet 190°C-on alufólia nélkül sütjük. Közben negyedóránként átkenjük a félretett mézes-narancsos keverékkel.
  4. A körethez a csilit felhasítjuk, kimagozzuk, a húsát felaprítjuk. A kétféle lencsét külön-külön megmossuk, lecsepegtetjük (nem kell beáztatni!).
  5. Az aprított csilit megfuttatjuk a felforrósítjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a hegyi lencsét, és felöntjük 5 dl alaplével. Lefedve kezdjük el főzni, és 10 perc után hozzáadjuk a vörös lencsét is. Ha kell, öntünk hozzá még egy kevés alaplevet, és további 5 percig főzzük.
  6. A lencse elkészülési ideje előtt 2-3 perccel hozzáadjuk a karikára szelt újhagymát, sóval, borssal ízesítjük, végül a felaprított petrezselymet is belekeverjük.
  7. A kész köretet tálra halmozzuk, ráfektetjük a sült narancsszeleteket, elrendezzük rajta a csirkecombokat, és friss naranccsal, valamint petrezselyemlevéllel díszítjük.

Megjegyzés:
Az eredeti recept háromféle lencsét használ, de én a zöld lencsét kihagytam belőle.








Forrás: lecker.de