2016. december 9.

Csokoládépudingos bukta









Lehet sós vagy édes, a kelt tészta nálunk mindig nyerő. :) Pudinggal eddig még csak egyszer töltöttem édes kelt tésztát, az is csigaformában lett megsütve, de pudinggal töltve pl. buktát még nem készítettem. Pláne nem nyírfacukorral. Itt volt hát az ideje, hogy kipróbáljam, működik-e ilyen formában is. Működött és nagyon ízlett így is. :) Úgy gondolom, abszolút helye lehet az adventi időszakban egy ilyen finomságnak, amit különösen nagy örömmel eszegethetünk reggelire vagy uzsonnára, miközben az ablakon kitekintve azt szemléljük, milyen szépen hullik a hó. :D








Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
3 dkg nyírfacukor
3 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj
1 tojássárgája
½ tk. só
kb. 1,25 dl tej
1,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
1/2 cs. gluténmentes, csokoládés pudingpor édesítőszerrel
2 cs. Bourbon vaníliás xilit
3 dkg mazsola
2,5 dl tej
2 dkg puha vaj vagy kókuszolaj

Tetejére és a sütéshez:
1 ½ ek. olvasztott vaj vagy kókuszolaj
3,5 dkg durvára darált dióbél
1 cs. Bourbon vaníliás xilit

elkészítés:
  1. A tálba mért liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a langyos tejjel, hozzádolgozunk egy kevés lisztet, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a nyírfacukrot, a sót, a langyosra hűlt olvasztott vajat, a szobahőmérsékletű tojássárgáját, és megdagasztjuk. Kivajazott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a felforralt tejhez adjuk az előzőleg kevés hideg tejjel csomómentesre dolgozott pudingport, és krémmé főzzük. Még forrón hozzáadjuk a vaníliás xilitet, a vajat, az előzőleg beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd a krémet folpackkal lefedve, teljesen kihűtjük. Jól átkeverjük.
  4. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket 12 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, és a közepükre halmozunk 1-1 púpozott teáskanál pudingot.
  5. A tésztát a töltelék fölött összecsippentjük, és illesztéssel lefelé, a vajjal kikent 24 cm átmérőjű sütőtálba sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb. A bukták oldalait megkenjük olvasztott vajjal.
  6. Letakarva épp csak addig hagyjuk kelni, hogy a bukták összeérjenek, majd a tetejüket lekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a darált dió és a vaníliás xilit keverékével.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd a sütőtálban hagyva rácsra tesszük, és így hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc
 

Tipp:
Nyírfacukor helyett cukorral is elkészíthetjük. Az arányok ugyanazok maradnak.














A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.