2017. szeptember 26.

Fokhagymás, mini húsroládok zöldfűszeres hagymamártásban, parmezános burgonyagombóccal

 





Ezt az egyszerű, serpenyős húsételt már másodjára készítettem el, annyira ízlett a pár hónappal ezelőtti első alkalommal. Bár sem a hozzávalók, sem pedig a készítési mód tekintetében nincs benne semmi különleges, mégis akár ünnepi fogás is lehetne belőle. A hagyományos köretek bármelyike illik hozzá: sült krumpli, rizs, köles, tócsni, sőt még főtt tésztával is ehetjük, de én most gombóc formára készített krokettet adtam mellé. Viszonylag gyorsan elkészíthető, viszont annál hamarabb elfogy. :D






Hozzávalók 4 személyre:

Fokhagymás húsroládokhoz (18 db-hoz):
1 egész (kb. 60 dkg) csirkemellfilé
18 gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék (sómentes)
teljes kiőrlésű búzaliszt
1 púpozott ek. mangalicazsír

Zöldfűszeres hagymamártáshoz:
1 fej vöröshagyma
3 dl tej
1,5 dl tejszín
1 tk. aprított, friss oregánó
1 tk. aprított, friss bazsalikom
1 kis csokor petrezselyemzöldje, aprítva
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors

½ tyúkhúshúsleves-kocka
1 púpozott ek. vaj
2 ek. fehér tönkölybúzaliszt

Parmezános burgonyagombóchoz (20 db-hoz):
35 dkg héjában főtt krumpli (tisztítva mérve)
1 dkg olvasztott vaj
0,5 dl tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg reszelt parmezán
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
őrölt fekete bors

tönköly- vagy teljes kiőrlésű lisztből nyert zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A belső filéktől megfosztott két fél csirkemellet 4-4 szeletre vágjuk, amiket hosszában kettévágunk. Az így kapott 16 hússzeletet az egészben hagyott belső filékkel együtt folpack alatt kiklopfoljuk. Összesen 18 db keskeny hússzeletünk lesz.
  2. A hússzeleteket enyhén megsózzuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük, a felül lévő felüket megkenjük az 1-1 fokhagymagerezdből nyert péppel, majd szorosan feltekerjük. (Nem szükséges megtűzni.)
  3. Az így kapott kis tekercseket megforgatjuk a teljes kiőrlésű lisztben, és egy nagyobb serpenyőben, a felhevített zsíron minden oldalukon hirtelen kisütjük. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
  4. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, vajat hevítünk, megdinszteljük rajta a lereszelt vöröshagymát, rászórjuk a lisztet, és kevergetve fél percig pirítjuk.
  5. Felöntjük a leveskockával, oregánóval, bazsalikommal, szerecsendióval, kevés sóval ízesített tejszínes tejjel, és besűrítjük.
  6. A roládokat a mártásba tesszük, összeforgatjuk, és miután készre főztük az ételt, hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet. Melegen tartjuk.
  7. A burgonyagombóchoz a még meleg, héjában főtt krumplit kikeverjük a vajjal, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük.
  8. Miután langyosra hűlt, beledolgozzuk a tojást, a tojássárgáját, és alaposan összekeverjük a reszelt parmezánnal, valamint a liszttel. (Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a keverék formálható állagú nem lesz.)
  9. A masszából diónyi méretű gombócokat formázunk, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és bő kókuszolajban közepes lángon kisütjük.
  10. Lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, majd 5-5 darabot a személyenként számolt 4 db húsrolád mellé rendezünk.

Tipp:
A mini roládokat úgy is elkészíthetjük, hogy a kiklopfolt hússzeleteket egészben hagyva tekerjük fel, és ezután vágjuk ketté vagy nagy szeletek esetén akár három kis roládra.