2014. június 26.

Rozskenyér





Egyszer már sütöttem rozskenyeret bajor rozskenyér néven, de abban fele-fele arányban volt rozs-, ill. fehér liszt. Nagyon ízlett, de most olyat szerettem volna, amiben szinte csak rozsliszt van. Kicsit féltem tőle, mert nem igazán tudtam, milyennek kell lennie a tésztának nyersen. Miután megkelt, még mindig nem nyugodtam meg, mert úgy tűnt, mintha nem élne a tészta. Amikor a sütőformába beletettem, úgy nézett ki, mint „aki” a halálán van, mégis meglepett, mert végül is megkelt. Amikor azonban megszegtem, már nem aggódtam, mert bár nem lett valami magas, mégis pont úgy nézett ki, mint azok a jó kis sűrű, osztrák rozskenyerek, amiket fél centi vékonyra szelve tettek elém anno, amikor gyerekkoromban Ausztriában nyaraltunk. Szerettem az ízét és az állagát még akkor is, ha alapvetően fehér kenyér kedvelő vagyok. Itthon mégis sokáig csak fehér kenyér került az asztalra. Aztán telt-múlt az idő, és valahogy becsempésződött az étrendünkbe a bolti magvas kifli, a Graham zsemle, majd pedig ahogy elkezdtem magam készíteni a kenyeret, egyre többször vegyítettem a liszteket. Igazi rozskenyeret azt az egy alkalmat kivéve mégsem sütöttem. A fogyókúránk miatt most viszont csökkentenem kell a fehér liszt használatát. Szerencsére mindketten szívesen eszünk másféle lisztből készült kenyeret is, így nem okoz gondot a váltás. :)




Hozzávalók 1 formakenyérhez:

40 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg + 1 ek. fehér kenyérliszt
1 ek. só
1,5 ek. olívaolaj
2 dkg élesztő
1 tk. méz
kb. 2 dl langyos víz

elkészítés:

  1. Az elmorzsolt élesztőt simára keverjük 1 evőkanál kenyérliszttel, valamint 1 dl langyos, mézes vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt, a többi vizet, és tésztává dagasztjuk. (Ez a fajta tészta kicsit másként viselkedik, mint a fehér lisztből készült. Keményebb, gyurmához hasonló tapintású, és megkelve látszatra szárazabb, érdekes felületű.) Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, megformázzuk, sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, és tetejét 4 helyen éles késsel bevágjuk. Letakarva újra megkelesztjük.
  4. A kenyér tetejét megkenjük vízzel, megszórjuk teljes kiőrlésű rozsliszttel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc