2022. május 17.

Kapros-lila hagymás ricottagaluska

 

 



 
Imádjuk a túrógaluskát, régebben sűrűn az volt az ebéd, de egy ideje ritkán kerül asztalra. Most megint kedvet kaptam hozzá, ám a hűtőben várakozó ricotta némileg eltérített, és azt sugalmazta, hogy belőle is lehet galuskát gyártani. :D Naná, hogy kapor is került bele, ill. gluténmentes lisztek, csak hogy kiderüljön, szeretjük-e így is. :D A ricotta bizony nem hazudott, és neki – no meg nekem – hála, finom ebéd kerekedett belőle. :)

 



Hozzávalók 2 személyre:

a galuskához:
25 dkg krémes ricotta
2 tojás
2 ek. kapor
1 tk. só
6 dkg tönkölybúzadara
3 dkg zabpehelyliszt
3 dkg fehér rizsliszt
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj

a tálaláshoz:
10 dkg tejföl
1 ek. natúr joghurt
1 tk. aprított kapor
kevés aprított lila hagyma
egy csipet só
1 tk. agavé szirup vagy méz

elkészítés:
  1. A tojást felverjük, hozzákeverjük a ricottát, a kaprot, a sót, a tönkölybúzadarát, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A megtisztított lila hagyma ¾ részét az olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzákeverjük az áttört fokhagymát, és néhány másodpercig együtt pároljuk. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedve hagyjuk.
  3. A rizs- és zabpehelylisztet a ricottamasszához keverjük, teáskanál segítségével lobogó, sós vízbe szaggatjuk, és készre főzzük.
  4. A hagymás alapot felhevítjük, rászedjük a kifőtt galuskákat, és jól összeforgatjuk.
  5. A tálaláshoz az öntet hozzávalóit kikeverjük, és a galuskához kínáljuk.