2014. október 22.

Gombás-szalonnás tészta





Olyan szép gombát lehetett kapni a zöldségesnél, hogy nem bírtam ott hagyni, és úgy éreztem, a Kutyafül örülne, ha a hosszúra nyúlt munkanap után olyan étellel lepném meg, amit nagyon szeret. Hozzá is fogtam a tésztagyúrásnak, és nem sokkal később már ki is főtt a házi szélesmetélt. A gombát pedig egy kis szalonnával és hagymával felturbózva, tejszínesen készítettem el. Nagy volt az öröm, amikor ezt tálaltam vacsorára. :)




Hozzávalók 3-4 személyre:

egy adag házi készítésű szélesmetélt
40 dkg csiperkegomba (lehetőleg kisebb fejek)
15 dkg füstölt császárszalonna (húsosabb fajta)
1 fej vöröshagyma
2 ek. mangalicazsír
őrölt fehér bors

3,5 dl víz
2,5 dl tejszín
1 ek. étkezési keményítő

elkészítés:
  1. A megtisztított gombát félbevágjuk vagy negyedeljük, és vékony szeletekre vágjuk.
  2. A szalonnát felcsíkozzuk, 1 evőkanál zsíron kissé megpirítjuk, majd rátesszük a nagyon vékonyra szelt hagymát és megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a gombát, 2-3 percig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk és felengedjük a vízzel. Addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi.
  4. Rászórjuk a keményítőt, alaposan összekeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és besűrítjük az ételt.
  5. A kész házi tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és meleg vízzel átmossuk. 1 evőkanál mangalicazsíron megfuttatjuk, majd összekeverjük a gombás-szalonnás mártással, és tálaljuk.