2015. november 18.

Narancskrém - orange curd





Ezt a receptet eredetileg nem szándékoztam feltenni a blogra, ui. egyrészt talán már unásig ismeri mindenki, másrészt pedig szinte pont úgy készítettem, mint a citromkrémet. Olyan hirtelen és későn kezdtem ui. hozzá egy süteményhez – amihez előbb narancskrémet akartam készíteni –, hogy nem volt időm a már meglévő lemon curd recept módosítására. Pedig egyébként tervben van, hogy egy kicsit másféleképpen készülő citrom- vagy narancskrém recit is kipróbáljak.
Aztán mégis úgy döntöttem, hogy külön bejegyzést szentelek ennek a krémnek, ui. a görög narancsnak hála olyan finom, hogy nem akartam, hogy csak úgy megbújjon egy süti receptleírásban, ill. a vele készült torta receptje túl hosszú lett volna, ha ezt is beleveszem. Különben is, ez a krém önmagában is megállja a helyét, és máshogyan is fel lehet használni, nem csak mascarponéhoz keverve. Így hát íme az orange curd a la Macskanyelv! :D




Hozzávalók kb. 40 dkg krémhez:

3 tojássárgája
1 egész tojás
15 dkg nádcukor
2 görög narancs
6 dkg puha vaj

elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott narancsok közül az egyiknek lereszeljük a héját, és mindkét narancs levét kifacsarjuk. (1 dl-re lesz szükségünk.)
  2. A narancshéjat és -levet a tojássárgájákkal, az egész tojással és a cukorral fém tálba tesszük, és a tálat vízfürdő fölé helyezzük.
  3. A keveréket folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Fokozatosan hozzákeverjük a vajat, majd kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A meleg narancskrémet befőttes üvegbe töltjük, lezárjuk, és így hagyjuk kihűlni. Felhasználásig hűtőben tároljuk.