Ez a pogácsa most nem a jó múltkor kikísérletezett és végre jól sikerült saját pogimból lett továbbfejlesztve, ahogy egyébként korábban beígértem, hanem az eredetijét egy weboldalon lévő videó formájában az egyik ismerősöm osztotta meg a facebookon. Ripsz-ropsz leírtam a receptet, s ezzel fittyet hánytam a korábbi okoskodásomra a sok vaj okozta pogácsasütési sikertelenség kapcsán. Az oldal nevét sajna elfelejtettem megnézni magamnak, így itt most nem tudom linkelni a forrást. A hozzávalók közül egyébként hiányzott a tej, ezért annak a mennyiségét csak úgy kikövetkeztettem, vajból pedig icipicivel mégis kevesebb került a tésztába. Valamint a pogácsák tetejére szezámmag is került, mert az nálunk hatalmas kedvenc. Ja, és tönkölylisztet használtam. :D
Most először sikerült jó pogácsát sütnöm sok vaj használatával is. :D Másnap újráztam, mert olyan gyorsan elkapkodtuk, hogy az első sütés eredményét nem tudtam lefotózni.
Vendégváróként is ki lett próbálva, aminek eredményeként egy nagyon kedves ismerősöm el is kérte a receptjét. :) Úgyhogy bátran ajánlom húsvétra is, mert tuti sikert arat vele, aki megsüti. :)
Most először sikerült jó pogácsát sütnöm sok vaj használatával is. :D Másnap újráztam, mert olyan gyorsan elkapkodtuk, hogy az első sütés eredményét nem tudtam lefotózni.
Vendégváróként is ki lett próbálva, aminek eredményeként egy nagyon kedves ismerősöm el is kérte a receptjét. :) Úgyhogy bátran ajánlom húsvétra is, mert tuti sikert arat vele, aki megsüti. :)
Hozzávalók 24-25 darabhoz:
a tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt+a dagasztáshoz
25 dkg túró
5 dkg tejföl
1 tojássárgája
1 tk. só
1 tk. cukor
10 dkg olvasztott vaj+a kelesztéshez
5 dkg reszelt Pannónia sajt
1,7 dkg friss élesztő
0,8 dl tej
a tetejére:
1 kis tojás
5 dkg reszelt Pannónia sajt
hántolt és hántolatlan szezámmag vegyesen
elkészítés:
- A cukrot a liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adjuk, felöntjük és elkeverjük a langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
- A szobahőmérsékletű túrót összekeverjük a tejföllel, a tojássárgájával, a langyosra hűlt olvasztott vajjal, megsózzuk, és az élesztős liszthez adjuk. Megdagasztjuk, és vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, és letakarva 10 percet pihentetjük.
- A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (a lehulló tésztaszéleket ismét begyúrjuk, pihentetjük, nyújtjuk, szaggatjuk), és a pogácsákat a munkalapon, a két tenyerünk között sodorva megformázzuk, hogy magasabbak legyenek.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 20 perc kelesztés után a tetejüket lekenjük felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal, valamint a szezámmagok keverékével.
- Előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc