2018. június 30.

Büszkés-diós rácsos







Maradt még büszkém, és mivel nem valami édes fajta (vagy talán kissé éretlenül szedte le a büszkés bácsi), mindenképp valamilyen édességhez akartam felhasználni. Linzertésztás süteményt nem mostanában sütöttem, ezért most megint erre a fajta tésztára esett a választásom – amúgy is nagy kedvenc. :) A meggyes rácsos sütit vettem hozzá alapul, de megbolondítottam egy kis dióval. Alig vártam, hogy megkóstolhassam, annyira jól mutatott a tepsiben már nyersen is. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt dióval kombinálni, mert bár ez így cseppet sem nyárias jellegű sütemény, én bármikor meg tudnám enni, annyira jól sikerült. :) De nem csak én dicsértem meg magamat, hanem az egész család is. Márpedig az az igazi elismerés, ha másoknak is éppen úgy ízlik, mint nekem. :)






Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez

Tésztához:
40 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mk. sütőpor
2 tojás
kb. 6 dkg tejföl

Töltelékhez:
80 dkg büszke
13 dkg cukor (vagy a gyümölcs édességétől függően)
2 dkg vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
2 cs. tejszínes pudingpor vagy 8 dkg étkezési kukoricakeményítő
10 dkg dióbél
3 dkg finomítatlan nádcukor

elkészítés:

  1. A sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztának kicsivel több, mint a felét 3-4 mm vékony, 20x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, a kivajazott, liszttel hintett tepsibe fektetjük, és a felületét villával több helyen megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  3. A többi tésztát a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, kb. 1 cm széles sávokra vágjuk, és tálcára téve, folpackkal betakarva szintén hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a tölteléket elkészítjük.
  4. A diót késes aprítóval durvára daráljuk, 7 dkg-nyit zsiradékmentes serpenyőben enyhén megpirítunk és félretesszük. A többi diót elkeverjük a nádcukorral.
  5. A töltelékhez a megmosott, lecsepegtetett büszkét lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és puhára főzzük. Őrölt fahéjjal ízesítjük.
  6. Kiveszünk egy keveset a levéből, csomómentesre keverjük a pudingporral/keményítővel, és besűrítjük vele a gyümölcsöt. Langyosra hűtjük.
  7. A lehűtött tésztát megszórjuk pirított dióval, elosztjuk rajta az egrespudingot, majd a félretett tésztasávokkal berácsozzuk a süteményt. A tészta tetejét megszórjuk a cukros dióval.
  8. A süteményt előmelegített sütőben világosra sütjük, majd a sütőből kivéve, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük és porcukorral enyhén meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: 45-50 perc