2012. augusztus 4.

Sárgadinnyés túrótorta





Érdekes ötletnek tartottam a túrót sárgadinnyével kombinálni, ezért esett a választásom erre a receptre, amit szintén egy receptes oldalon találtam. Leheletnyit alakítottam rajta.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Piskótához:
3 tojás
3 ek. cukor
3 csapott ek. finomliszt
vaj + liszt a formához

Krémhez:
15 dkg túró
2 dl habtejszín
porcukor ízlés szerint
2 kisebb sárgadinnye
1-2 cs. zselatin fix
1 cs. színtelen tortazselé

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd felváltva hozzáforgatjuk a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A formát kivajazzuk, kilisztezzük, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát kivesszük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
  3. A magoktól megfosztott sárgadinnyéket cikkekre vágjuk, a cikkek egyik felét turmixgépben pépesítjük, majd szűrőkanálba öntjük, és a levét hagyjuk kicsit lecsöpögni. A dinnyecikkek másik felét vékony szeletekre vágjuk.
  4. A krémhez az áttört túrót összekeverjük a dinnyepéppel, a zselatinnal, porcukorral ízesítjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
  5. A tésztát visszatesszük a sütőformába, a tetejére rásimítjuk a dinnyés túrókrémet, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  6. A megdermedt krémet körben kirakjuk a dinnyeszeletekkel, és rácsorgatjuk (a csomagon lévő utasítás szerint elkészített) zselatint.
  7. Hűtőben tovább dermesztjük, majd lekapcsoljuk róla a karimát. A tortát felszeleteljük és tejszínhabot kínálunk mellé.
sütési hőfok: 160ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20 perc





Póréhagymás-túrós csirkemell







A póréhagymát nem ismertem, és ez volt az első étel, amihez kipróbáltam. Megállapítottam, hogy finom lett, de amikor először az asztalra tettem, még kicsit idegenkedtem a póréhagymától. Én ui. az intenzívebb hagymaízt kedvelem. Azóta persze én is változtam, és ma már szívesen használom ezt a fajta hagymát, így ez az étel most már sokkal jobban ízlik, mint korábban. :)
Akinek nem bírja a gyomra a vöröshagymát, vagy csak szimplán szereti a pórét, az bátran készítse el ezt az ételt, ami a túrónak köszönhetően kissé savanykás ízvilágú.
Én ezúttal sárgarépás-uborkás krumplit készítettem hozzá.






Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemellfilé
25 dkg túró
4 dkg vaj
1 kisebb szál (kb. 10 dkg) póréhagyma
1,5-2 dl víz
0,5 dl tejszín (elmaradhat)

őrölt zöld bors

elkészítés:

  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd a csúcsától indulva, a kést srégen tartva, kisujjnyi vastag szeletekre (medalionokra) vágjuk.
  2. Sóval és borssal fűszerezzük, mindkét oldalukat lisztbe mártjuk, és a vajon hirtelen kisütjük.
  3. A legkülső héjától megfosztott póréhagymát hosszában kettévágjuk, majd a kapott darabokat felcsíkozzuk, a csíkokat pedig felaprítjuk.
  4. A túrót villával áttörjük, enyhén megsózzuk, és a hagymával együtt a húshoz forgatjuk.
  5. Felöntjük a vízzel, fedő alatt megpároljuk, és amikor a hús megpuhult, fedő nélkül főzzük tovább addig, hogy a levét a felére elforrja.
  6. Ekkor hozzákeverhetjük a tejszínt, (de anélkül is finom, szaftos lesz a hús), összefőzzük, és ha szükséges, még utánasózzuk az ételt.
Tipp:
Köretnek krumplipüré, sült krumpli, rizs, sőt főtt tészta is illik hozzá. Én most répás-uborkás-pirított szalonnás krumplit készítettem.
















Túró Rudi torta









Azt hiszem, ez az egyik kedvenc tortám. Nem is csoda, hiszen mivel szeretem a Túró Rudit, ez a süti is nyerő nálam. Egy blogon találtam rá, de láttam már egy csomó más helyen is. Így aztán nem hiszem, hogy bárkit zavarna, ha én is reklámozom. Eddig háromszor sütöttem meg, és az eddigi tapasztalataim alapján nyugodtan mondhatom, hogy egy kis citromlével dúsítva szerintem finomabb. A csokimáz is jobb vékonyan, mert egyrészt így sokkal könnyebben szeletelhető, ill. nem olyan hangsúlyos a keményre dermedt csoki. Persze, akit a vastag bevonat nem zavar, az csinálja meg úgy.
Ezúttal lapzselatinnal készítettem, mert egyrészt egészségesebb, másrészt az instant zselatinfix korábban egy kis fura mellékízt kölcsönzött a túrónak, bár kétségkívül könnyebb volt vele dolgozni.








Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Brownie-hoz:
6,5 dkg étcsokoládé
6,5 dkg puha vaj
8,5 dkg finomítatlan nádcukor
1 tojás
3,5 dkg liszt

Töltelékhez:
50 dkg túró
2 dl habtejszín
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
4 zselatinlap (vagy 1-2 cs. zselatinfix)

Rétegek közé és a tetejére:
12 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd simára dolgozzuk a tojással, a liszttel és a gőz fölött megolvasztott, langyosra hűlt csokoládéval.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Óvatosan kivesszük a formából, és teljesen kihűtjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a brownie-t visszatesszük a sütőformába.
  3. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, 1,5 dl tejszínt, és alaposan elkeverjük. (Ha instant zselatinfixszel dolgozunk, akkor az összes tejszínnel együtt ezt is a krémhez keverjük.)
  4. A maradék tejszínben felolvasztjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatint, hozzákeverünk 2-3 evőkanál túrókrémet, és többi krémhez forgatjuk.
  5. A krém felét a brownie-ra simítjuk, majd eloszlatjuk rajta a gőz fölött megolvasztott, olajjal kevert, langyosra hűlt csokoládé felét (ha egyenletesen csorgatjuk, kanállal szépen el tudjuk kenni a még híg krém tetején). Hűtőbe tesszük dermedni.
  6. Rákanalazzuk a túrókrém másik felé, ráöntjük a megmaradt csokoládét, és óvatosan elkenjük rajta.
  7. Fogyasztásig hűtőben dermesztjük, majd forró vízbe mártogatott késsel felszeleteljük. (A tortaszeleteket akkor is bejelölhetjük, amikor a csoki éppen csak megkötött. Így még könnyebb lesz szeletelni.)
sütési hőfok: 160ºC
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc




























Diós-kávés, vaníliakrémes kocka







Szeretem az ilyen kis kockányi sütiket. Erre a receptre egy ismert receptes oldalon találtam rá, és korábban diós piskótás krémes néven futott a blogon.
Amikor először megsütöttem, a krém mennyisége kicsit kevésnek bizonyult, ezért következő alkalommal szaporítottam, és így elegendő lett. A kávé aromája, amiből viszont picit többet tettem bele, enyhén kiérződik a tésztából, ami számomra különösen finommá teszi ezt a süteményt.
Bár általában a házilag készült főzött krémet részesítem előnyben, néhanapján megbocsátható, ha bolti pudingport veszünk. Mivel nem akartam több tojást beáldozni, ill. gyorsabb verziót akartam, azért készítettem így.
A piskóta és a krém is egy kicsit édesebb a tőlem megszokottnál, de a kész sütemény éppen így lesz tökéletes. :)








Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg darált dióbél
1 ek. finomra őrölt kávé
6 g sütőpor
20 dkg porcukor
5 tojás
5 ek. kókusz- vagy napraforgóolaj a tepsihez

Krémhez:
1 cs. vaníliaízű pudingpor
1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítő
3,5 dl tej
14 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg vaj

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A tojásfehérjéből a cukrot apránként hozzászitálva, fényes, kemény habot verünk, és óvatosan, de alaposan elkeverjük az olajjal és a tojássárgákkal.
  2. Kisebb adagokban hozzáforgatjuk a sütőporral, darált dióval, őrölt kávéval vegyített lisztet, és a tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. A tésztát 2 lapra vágjuk (Ha a tepsink sarkai lekerekítettek, a sütemény széleit levágjuk. Ha a teteje kipúposodik, egyenesre szabjuk, és akár meg is fordíthatjuk, hogy a sima alja legyen felül.)
  4. A krémhez a keményítővel vegyített pudingport kevés tejjel simára dolgozzuk, és besűrítjük vele a felforralt többi tejet. Többször átkeverve hagyjuk kihűlni. (Ha darabos, botmixerrel simára dolgozzuk.)
  5. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a kihűlt krémmel. Az egyik piskótalapon elosztjuk a krém felét, és beborítjuk a másik piskótalappal.
  6. A sütemény tetejére simítjuk a gőz fölött megolvasztott, olajjal fényesre kevert csokoládét, és tetszés szerint megmintázzuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
  7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel 12 egyforma kockára vagy 24 (a mézes krémeshez hasonló) kisebb szeletre vágjuk.
sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Megjegyzés:
Ha a sütemény széleit nem vágjuk le, 15 kocka lesz belőle.




















"Az a régi sulis kifli..."





A zsúrkenyerem tésztája kissé átalakítva igazi régi típusú kiflit eredményezett. Olyat, amilyet a '80-as években 10 óraira kaptunk a suliban. Nem véletlen, hogy csak ritkán sütök ilyet, mert különben gyorsan elpusztítjuk. 1 darabbal ui. nem lehet betelni, de kettővel sem, sőt.... á, nem is ragozom. Lényeg, hogy akkor is tudunk még enni belőle, amikor már nem is vagyunk éhesek.






Hozzávalók 12 darabhoz:

35 dkg kenyérliszt
35 dkg finomliszt
5 dkg friss élesztő
kb. 4 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg cukor
1 ek. só
tej a kenéshez
köménymag a szóráshoz (elmaradhat)

elkészítés:

  1. Az élesztőt 2 dkg cukorral és 1 evőkanál liszttel együtt kis tálkába tesszük, felöntjük 1,5 dl langyos tejjel, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk. A vajat a maradék tejben felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A liszteket elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a langyosra hűlt vajas tejet, tésztát dagasztunk belőle, kilisztezett tálba tesszük, és letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, 12 egyenlő részre vágjuk, gombócokká formázzuk, majd letakarva 15 percet pihentetjük.
  4. Mindegyiket oválisra nyújtjuk, feltekerjük, és kifli formájúra alakítjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva még kb. 20 percig hagyjuk kelni.
  5. A tetejüket lekenjük tejjel, és előmelegített sütőben világosra sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
A formázást másként is megoldhatjuk: a tésztát négyfelé osztjuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, 4-4 cikkre vágjuk, az így kapott háromszögeket feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk.
Én korábban ezzel a módszerrel formáztam, és így 16 kiflim lett, de nem lettek olyan szépek, mint a fent leírt technikával, amit Áginak köszönhetek. :) A sütési hőfok 170-200ºC között változhat, ez az adott sütőtől függ. Anya sütőjében 170ºC-on 35 percig sültek a kiflik, és szép világosak lettek, míg a mostani sütőnkkel simán elbírja a tészta a magasabb hőfokot, és így is világosra sül.