2018. július 23.

Lachha paratha







Panjabi nyelven a lachha (lachcha, laccha, lacha) gyűrűt jelent – innen a név, ami magyarul kb. annyit tesz: gyűrűs vagy réteges. Az Észak-Indiára jellemző formázási technikával készülő paratha eredetileg teljes kiőrlésű lisztből (vagy indiai atta lisztből) készül, míg rokona a malabar parotta finomlisztből. Az én receptem ennek ismeretében ötvözi a kettőt. :D
A különféle parathák összetevőikben többé vagy kevésbé eltérnek egymástól, de a legfontosabb hozzávaló akkor is a liszt, a víz és a zsiradék. A tésztát gazdagíthatjuk tojással, még több zsiradékkal, ill. víz helyett tejet is használhatunk, ill. adhatunk hozzá sütőport vagy szódabikarbónát, hogy a tészta levegősebb legyen.
Többféle formázási technika létezik, de a lényeg minden esetben a rétegesség, ami az olajjal/ghível való sűrű kenegetésnek köszönhető. A parathát hagyományosan tandoori sütőben sütik, de ezt a nehéz sütőedényt helyettesíthetjük tawa/tava-val, vokkal vagy egyéb serpenyővel. Az eredmény állítólag szinte ugyanaz. ;) Nem csak a készítési technikában vannak eltérések, de ennek a mutatós és finom lapos kenyérnek többféle névváltozata is van: porota, parotta, parotha, parauntha, palata, forota, farata, parontay, prontha… És ki tudja, még hány, a megannyi nyelvjárásnak köszönhetően. :D
Az elkészítése picit időigényes, de amilyen mutatós, olyan finom, ezért néhanapján érdemes vele elbíbelődni. :) Bár általában reggelire fogyasztják, de azért ehetjük köretként is, vagy akár megtöltve, szendvicsnek, ahogyan a tortillát vagy a quesadillát.








Hozzávalók 16 kisméretű lepénykenyérhez:

25 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
½ mk. sütőpor (elmaradhat)
1 tk. Provence-i fűszerkeverék (elmaradhat)
őrölt fekete bors
1 ek. napraforgóolaj
kb. 1,5 dl langyos víz vagy tej
folyékony vagy lágy ghí a kenéshez és a sütéshez

elkészítés:

  1. A sóval, cukorral, sütőporral, fűszerkeverékkel vegyített lisztet összedolgozzuk az olajjal, majd a vizet/tejet apránként hozzáadva, lágy tésztává gyúrjuk. Lekenjük 1 teáskanál folyékony ghível, és letakarva 30 percet pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát ismét lekenjük ghível, majd 8 egyenlő részre osztjuk és mindegyiket meggömbölygetjük. A gombócok tetejét ismét lekenjük ghível, és letakarva hagyjuk 5-10 percet.
  3. Egy tésztagombócot pár csepp olajjal megkent felületen nagyon vékony körlapra nyújtunk, a felületét lekenjük ghível, megszórjuk kevés liszttel, és középen, függőlegesen vagy vízszintesen félbevágjuk.
  4. Az egyik félkör alakú tésztalapot a külső szélétől indulva, legyezőszerűen meghajtogatjuk (vagy csak egyszerűen felgyűrjük és összefogjuk, vagy csíkokra vágjuk és összefogjuk), és az így kapott hosszú tésztacsík tetejét lekenjük kevés ghível. Csigaalakban feltekerjük, a végét pedig aláhajtjuk. Így járunk el a másik félkör alakú tésztalappal, ill. a többi tésztával is. Letakarva újabb 10 percet pihentetjük.
  5. A kis „turbánokat” 1-1 csepp olajjal megkent munkafelületen egymás után vékony körlapokra nyújtjuk.
  6. Egy parathát ghível vékonyan kikent, felhevített serpenyőbe fektetünk, a tetejét lekenjük kevés ghível, és közepes lángon elkezdjük sütni. Amint elkezd felpúposodni, megfordítjuk, és a másik oldalát is pirosra sütjük. Így járunk el a többi tésztával is.
  7. A lapokat egymásra tornyozzuk, a munkafelületre tesszük, és a két tenyerünk között forgatva, kissé „összetörjük” – a rétegek így elválnak egymástól. Tálaljuk.

Megjegyzés:
A nyújtást először nyújtófával végezzük – közben a tésztát nem kell felemelni a munkafelületről –, majd az ujjbegyeinkkel a tészta széle mentén, körkörösen kifelé irányuló, azaz toló mozgást végzünk. (Nem baj, ha a tészta itt-ott kicsit kilyukad.)
A ghível való kenegetést nem érdemes megspórolni, különben elvész a lényeg: a rétegesség. Utólag belátom, hogy használhattam volna egy kicsivel több zsiradékot, hogy a rétegek még hangsúlyosabbak legyenek.
Én most kisméretű parathákat sütöttem, de készíthetjük nagyobbra is. Ez esetben nem szükséges megfelezni a kinyújtott körlapokat.

Tipp:
A liszthez a különböző szárított fűszereken kívül apróra vágott, friss fűszernövényeket, zúzott fokhagymát vagy reszelt vöröshagymát is adhatunk.

Paratha formázási technikák a teljesség igénye nélkül: itt.