2018. szeptember 30.

Túrós-krémsajtos pite

 

 


 
Ez a pite igen távol áll attól, amilyennek eredetileg elképzeltem. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor már nem is finom, sőt! Ellenkező esetben nem került volna fel a blogra. ;)
Az egész süti-téma úgy kezdődött, hogy a túrós pite iránti vágy miatt elkezdtem nézelődni a neten. A receptkeresgélés eredményeként pedig összevadásztam legalább öt leírást. Ebből összegyúrtam egyet, ami aztán a gyakorlatban oly' mértékben módosult, hogy végül egy Sünis kanál-féle pite lett belőle. :D A poén az, hogy menet közben olyan krémet sikerült kifundálnom, amin egy ideje már agyaltam egy másik édesség kapcsán, és most véletlenül megalkottam. :D
A módosítást egyébként a kényszerűség és a lustaság szülte, ui. kiderült, hogy nincs itthon annyi túróm, amennyi kellett volna a pitéhez, ill. eszem ágában sem volt átcaplatni az amúgy tőlünk 1 percre lévő boltba. A hűtőben viszont már egy ideje ott bandázott 2 doboz krémsajt, amit eredetileg teljesen másra akartam felhasználni, de most egyértelműnek látszott, hogy mentőövek lesznek ehhez a sütihez. A változtatások a sütisütésben mindig izgalmasak, legalábbis számomra, mert én ilyen téren rettentően félős, kishitű és bizalmatlan vagyok. Naná, hiszen néha nem éppen olcsó alapanyagokról van szó, úgyhogy ciki, ha netalán tán elbazirgálódik.
Mivel most a lustaság győzött, kénytelen voltam elhitetni magammal, hogy a krémsajt tulajdonképpen majdnem olyan, mintha túró vagy épp tejföl lenne, legalábbis úgy gondoltam, hogy a linzer szempontjából remélhetőleg édesmindegy, hogy ezek közül melyiket használom. Így aztán végül ez gazdagította a tésztát és a krémet is. Néha bizony direkt jó, ha nincs otthon valami, aminek a használatát megszoktuk, és ezért helyettesíteni kell mással, amitől aztán más, vagy akár még jobb is lesz a sütemény. :) Izgalmas volt kivárni, amíg a süti kihűlt, de kóstoláskor abszolút megnyugodtam: ez a pite cseppet sem marad le az eddigi túrós süteményem mögött. :)

 


Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

a tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia) vagy mascarpone
10 dkg cukor
½ cs. (6 g) sütőpor
egy csipet só
1 tojássárgája

a töltelékhez:
25 dkg túró
20 dkg natúr krémsajt
5 dkg tejföl
12 dkg cukor
2 tojás
1 púpozott tk. (kb. 2 dkg) étkezési kukoricakeményítő
1 dl tej
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tk. vaníliakivonat
1 púpozott ek. (kb. 2 dkg) búzadara
5 dkg mazsola
5 ek. rum (a rum csak az áztatáshoz kell)
3 dkg vajas- vagy zabkekszből nyert morzsa, esetleg zsemlemorzsa

a tetejére:
1 tojásfehérje
porcukor

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral, sütőporral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd a tojással kikevert krémsajtot is hozzáadva, nyújtható állagú tésztává gyúrjuk. Kettévesszük, mindkettőt téglatestté formázzuk, és lisztezett munkalapon egymás után tepsi méretűre nyújtjuk.
  2. Az egyik tésztalapot sütőpírral fedett deszkára tesszük, villával több helyen megszurkáljuk, és letakarjuk. A másikat sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsibe fektetjük, ezt is megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva, a deszkán lévő másik lappal együtt 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. A töltelékhez a tojássárgákat kis lábasba téve, 8 dkg cukorral felhabosítjuk, csomómentesre keverjük benne a keményítőt, és felöntjük a tejjel. Kis-közepes lángon, folyamatosan kevergetve, sodóvá főzzük. Langyosra hűtjük.
  4. A mazsolát 20 percet felhevített rumban áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük.
  5. A túrót összekeverjük a krémsajttal, a tejföllel, a többi cukorral, vaníliakivonattal, citromhéjjal és -lével, majd hozzádolgozzuk a sodót és a búzadarát. Végül beleforgatjuk a mazsolát és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  6. A tepsiben lévő tésztát megszórjuk a kekszmorzsával, rásimítjuk a tölteléket, és befedjük a másik tésztalappal. Lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével.
  7. A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, majd tepsistől tortarácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni. 10x5 cm-es téglalap alakú szeletekre vagy 5x5 cm-es kockákra vágjuk, és porcukorral hintve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: 30-35 perc

Megjegyzés/tipp:
Én sütőkeretet használok, ezért mindkét lapot deszkára fektetve hűtöm, majd átemelem a sütőpapíros gáztepsire, és ráteszem a sütőkeretet.
A tölteléket más arányokkal is készíthetjük, attól függően, hogy mennyi túrónk, krémsajtunk és tejfölünk van otthon. Krémsajt helyett mascarpone is mehet bele, de szerintem krémsajttal finomabb. ;)