2013. december 6.

Mikulás keksz





A 60. VKF! forduló kapcsán Bonbon Mánia játékot hirdetett a blogján, én pedig úgy gondoltam, benevezek. Ez a második alkalom, hogy részt veszek sütős-főzős megmozdulásban, úgyhogy nagy izgalommal készültem rá, annál is inkább, mert a téma a keksz volt, amit az ünnepekre való tekintettel most amúgy is nagy elánnal gyártok. A kekszkészítésben nincs túl nagy gyakorlatom - mert csak nemrégiben jött a felismerés, hogy ezt az édességfajtát is szeretem -, de ez nem tántorított el attól, hogy játsszak.
Ez a Mikulást idéző süti, amivel beneveztem, eredetileg mézeskalácsból készül és nincs benne töltelék, de annyira megtetszett ez a jópofa díszítési mód, hogy képtelen voltam megállni, hogy kipróbáljam. Mivel nem kedvelem a mézeskalácsot, ki kellett találnom egy másfajta tésztát.
Az egyik kekszemnél nagyon bevált a tojás nélküli, extra ropogós sütitészta, ezért úgy gondoltam, ennél a keksznél is alkalmazom, de egy kis módosítással. Mivel gyerekkoromban nagyon szerettem a mogyorókrémmel töltött roppanós kekszet, így most én is ilyet sütöttem. Mivel két süti van ilyen módon „összeragasztva”, kicsit nehezebb a marcipánnal való díszítése, mint ha csak egy keksszel játszanánk el ugyanezt, vagyis kellett hozzá egy nagy adag türelem. A legnehezebb művelet a kis kesztyűcskék felapplikálása volt, de kb. az 5. után rájöttem, hogy ha megfordítom a kekszet, akkor a hátoldalán sokkal könnyebben össze lehet tapasztani a marcipánt. Így végre megszületett ez a 17 kis bandzsi Miki, akiket aztán boldogan elropogtattunk pár nap alatt. :)







Hozzávalók 17 darabhoz:

Tésztához:
12 dkg finomliszt
5 dkg étkezési kukoricakeményítő
10 dkg dió
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
15 dkg puha vaj
13 dkg porcukor
1 tk. vanília esszencia
1 ek. Portorico rum

Töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé
2 ek. mogyorókrém
1 tk. Portorico rum (vagy rumaroma, ha gyerekek is esznek belőle)

Díszítéshez:
15 dkg cukrozott marcipánmassza
2 mk. piros ételfesték
kb. 12 dkg porcukor + 1–2 ek. citromlé (vagy bolti fehér és piros cukormáz (pl. Dr. Oetker dekor toll)
cukorgyöngyök
1 tk. étcsokoládé pasztilla

elkészítés:

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília esszenciát, a rumot, majd a keményítővel, dióval, sóval, reszelt citromhéjjal vegyített liszthez adjuk. Lágy tésztamasszává keverjük, majd folpackba csomagolva, jó fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A lehűtött tésztát gombóccá formázzuk, majd lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és csillag alakú kiszúróformával kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk (ha szükséges, lehűtjük) kinyújtjuk, kiszaggatjuk. (Páros számút kell kapnunk.)
  3. A csillagokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, egymás után aranysárgára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
  4. A töltelékhez a csokoládét a mogyorókrémmel együtt gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük a rumot (ettől a krém kicsit összeugrik), majd megkenjük vele a sütemények egyik felét, és ráhelyezzük a másik felüket.
  5. A díszítéshez a marcipánhoz kisebb adagokban hozzáadjuk az ételfestéket, és homogén masszává gyúrjuk.
  6. A piros marcipánt porcukorral hintett sütőpapíron, folpack alatt 1-2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és feleannyi, kb. 7 cm átmérőjű kört szaggatunk belőle, mint ahány összeragasztott csillagunk van. A marcipánköröket félbevágjuk - ezek lesznek a manók kapucnijai.
  7. A manók kesztyűjéhez annyi (kb. 4 cm átmérőjű) kis kört szaggatunk, ahány összeragasztott csillagunk van, és ezeket a köröcskéket is kettévágjuk.
  8. Minden egyes nagy félkörből kapucnit formálunk az összeragasztott csillagok felső csúcsa köré, és hátul összedolgozzuk. A kis félköröcskéket pedig kesztyűkké alakítjuk a jobbra és balra eső csúcsok körül. (Közben vigyázzunk, hogy a süti ne törjön össze, ill. hogy a benne lévő csokival ne kenjük össze a színezett marcipánt!)
  9. Ha a cukormázat házilag készítjük, akkor a citromlevet simára keverjük a porcukorral, a mázat kilyukasztott végű kis zacskóba töltjük, csíkot rajzolunk a sapkák és a kesztyűk szélére, megmintázzuk a manók szakállát, szemét, orrát, valamint a sapkájuk bojtját és a kabátjuk gombjait.
  10. A manók kabátgombjaira és süvegjére cukorgyöngyöket ültetünk, amíg a cukormáz még lágy, majd száradni hagyjuk. Ezután a szemük közepére olvasztott csokiból vagy sötét színű cukorgyöngyből pici pontot nyomunk.
  11. A megmaradt cukormázhoz piros ételfestéket keverünk, és az orrukra nyomunk belőle egy csöppet. Hagyjuk, hogy megszáradjanak, majd fogyasztásig jól záródó dobozba tesszük a kekszeket.
sütési hőfok: 150°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 12 perc