2015. szeptember 16.

Vegyes gyümölcsleves kókusztejszínnel








A hűtőben felszaporodott néhány gyümölcs, és mivel az embernek nem mindig van ihlete, napokig tanácstalanul halogattam a felhasználásukat. Jobbat nem tudtam kitalálni, így hát levest főztem belőle. Ilyen párosításban – barack + körte + kivi – még úgysem próbáltam soha. Rendes tejszín helyett ezúttal kókuszkrémmel ízesítettem, és ez nagyon jó választásnak bizonyult, ui. olyan fantasztikusan finom lett ez az amúgy rettentően egyszerű leves, hogy már akkor tudtam, hogy nem utoljára készítettem. Most már két kedvenc gyümölcslevesünk is van: ez és az epres. :)






Hozzávalók 4 személyre:

4 sárga húsú őszibarack
4 kivi
3 körte
3-4 ek. barna nádcukor
½ lime leve
2 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
1 ek. étkezési kukoricakeményítő (elhagyható)
1 tk. barna nádcukor, darálva (vagy kókuszvirágcukor + nyírfacukor, esetleg eritrit keveréke)

elkészítés:
  1. A meghámozott gyümölcsökből 1-1 darabot egészen kis kockákra vágunk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Átszedjük egy kis tálkába.
  2. A többi gyümölcsöt is felkockázzuk, a cukorral és a lime levével együtt beletesszük abba a lábasba, amiben az előző adag gyümölcsöt készítettük, és annyi vízzel pótoljuk a levét, hogy 1 l legyen.
  3. A gyümölcsöt puhára főzzük, majd leturmixoljuk és épp csak összeforraljuk a 0,5 dl kókusztejszínben simára kevert keményítővel. Teljesen kihűtjük.
  4. A többi kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, mélyhűtőbe tesszük 20 percre, majd a porcukorral ízesítve, kemény habbá verjük.
  5. A levest tányérokba merjük, mindegyikbe 1-1 evőkanálnyit teszünk a félretett főtt gyümölcsből, és a kókusztejszínhabbal díszítjük.