2023. március 26.

Görög joghurtos fonottka

 

 



Ezt a kis kalácsot direkt az egy szálas fonás kipróbálása iránti vágy miatt sütöttem, még tavaly. Na meg persze a kalácsevés igénye sem volt utolsó szempont. :D Jóllehet, az igazi húsvéti fonott kalács addigra már a mélyhűtőben várta, hogy az ünnepre kiolvasszam. Azonban kalácsból sosem lehet elég-alapon nem aggódtam amiatt, hogy rajtunk marad ez a csinos kis péksütemény. :)
Bár az egy szálas fonás pofonegyszerűnek tűnik, azért elég könnyű ám elrontani. Az én első próbálkozásom legalábbis nem sikerült valami fényesre. De csak azért sem adtam fel, így aztán második nekifutásra már vállalható lett. :) (Talán a joghurt okozta, hogy rugalmasabb lett a tészta, amitől a megsodort szál folyton visszaugrott, így nehezítve meg a formázást.) Érdemes volt rászánni az időt, mert az említett fonási technika kis méretű kalácskák esetében szerintem sokkal egyszerűbb és gyorsabb, főleg, ha már begyakoroltuk a módját.

 


Hozzávalók 6 darabhoz:


30 dkg finomliszt
4 dkg cukor (vagy kevesebb, ha sós kalácskákat szeretnénk)
1 tk. só
1 tojás
2 ek. olívaolaj
1,5-2 dkg friss élesztő
15 dkg görög joghurt
kb. 0,5 dl víz
egész mákszemek a díszítéshez

elkészítés:
  1. A lisztbe vegyítjük a cukrot, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és a langyos joghurt felével csomómentesre keverjük. Betakarjuk egy kis liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. Hozzáadjuk a sót, a többi joghurtban elkevert tojássárgáját, a vizet (ha szükséges), és robotgéppel elkezdjük dagasztani.
  3. Kanalanként adagolva hozzá az olívaolajat, jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 6 egyforma gombócot készítünk, letakarva pihentetjük 10-15 percet, majd mindegyiket megsodorjuk.
  5. A tésztakígyókból egy szálas fonással megfonjuk a péksüteményeket, és letakarva megkelesztjük.
  6. A tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk egész mákszemekkel, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc