2016. szeptember 5.

Kafta marokkói módra, fokhagymás kenyéren





A konyhámban nemrég arab hetet tartottam, és az ételek legyártását fordított sorrendben kezdtem, mert egyből desszerttel indítottam. :D Utána már jöhetett a főétel – kétszer egymás után, mert az előétel most kimaradt.
Kaftát még sosem ettem, de aztán rájöttem, hogy mégis, csak nem ezen a néven. Igazából nem sokban tér el az általam nyaranta készített grillezett darált hústól, csak az ízében különbözik tőle.
A kaftareceptek utáni keresgélés közben láttam, hogy ez is többféleképpen készíthető, tojással vagy anélkül, és ízükben is különbözhetnek attól függően, hogy melyik tájegység kaftájáról van szó, ill. gondolom, attól is, hogy az arab háziasszonyoknak éppen milyen hozzávalók használatához van kedvük, amennyiben eltérnek a tradicionálistól.
Én most ezt a marokkói változatot próbáltam ki, mert érdekelt, milyen lehet a fahéjjal ízesített hús. Sajnos főleg csak én díjaztam, mert a Kutya nem rajong a fahéjért. Viszont úgy gondoltam, a gomba majd eltereli a figyelmét. Nem így lett. Szerencsére ennek ellenére megevett 9 darab húspogácsát. :D Mi lett volna, ha még ízlik is neki?! :D
Az én adagom persze gomba nélkül készült, és meg kell mondjam, nekem kicsit hiányzott belőle a vöröshagyma. De hát én már csak ilyen röghöz… akarom mondani, hagymához erőteljesen kötött gyerek vagyok. :D Még jó, hogy a húshoz sütött kenyérben volt fokhagyma, mert ez némileg enyhítette a hiányérzetemet. Ettől függetlenül igencsak jól laktunk. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Fokhagymás kenyérhez:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
6 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg natúr joghurt
2 ek. olívaolaj
1 ek. só
3 dkg friss élesztő
1 dkg cukor
2 dl víz

Kaftához:
50 dkg darált marhahús
12 dkg gomba (pl. fehér és/vagy barna csiperke)
1 tk. őrölt cayenne-bors
1 mk. őrölt fahéj
1 tk. só
1 csokor petrezselyemzöld

elkészítés:
  1. A kenyeret előző nap készítjük el: a lisztet tálba mérjük, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd a cukorral és 1 dl langyos vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, kevergetve megfuttatjuk a felforrósított olívaolajon, majd hűlni hagyjuk.
  3. A liszthez hozzáadjuk a sót, a többi vízzel kevert, meglangyosított joghurtot, a fokhagymát az olajjal együtt, és tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, huzatmentes helyen, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát kézzel téglalap alakúra széthúzzuk, majd jobb és bal oldalról behajtjuk és feltekerjük. A cipót sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és miután megkelt, a tetejét lekenjük vízzel.
  5. 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, a hőmérsékletet közben 230°C-ra mérsékeljük, és a kenyeret kb. 35 perc alatt megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. (Az ételhez személyenként 2 kenyérszeletet számolunk.)
  6. A kaftához a megtisztított gombát finomra aprítjuk, majd összegyúrjuk a darált hússal, a fűszerekkel, a felaprított petrezselyemzölddel.
  7. A húsmasszából nedves kézzel 3-4 cm átmérőjű golyókat formázunk, ellapítjuk, és 3-3 darab érmét óvatosan a vízbe áztatott nyársakra fűzünk. Kerti grillen, faszénparázson vagy serpenyőben, közben többször átforgatva megsütjük.
  8. A kenyeret megpirítjuk, meglocsoljuk a kisült pecsenyelével (ha a húst serpenyőben sütöttük, akkor az abból kisült pecsenyelén pirítjuk meg), és 2-2 húsnyársat még forrón a pirított kenyérszeletekre helyezünk. Grillezett sajttal, salátával együtt azonnal tálaljuk.











A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.