2020. március 14.

Fahéjas körtekrém-torta (vegán)







Ezt a tortát majdnem nem adtam oda az én kedves edzőmnek. :D Igaz, csak egy leheletnyi vékony darabkát kóstoltam meg belőle, amit a képen látható szeletről vágtam le lézerrel :D Már ennyi is elég volt ahhoz, hogy úgy érezzem, ez a torta nagyon szeretni való. :) A pici darabka másik felét a Kutyafül kapta meg, akiből gyermekien őszinte ábrázattal kísérve buggyant ki a kérés: Macska, ezt ne add oda! :D Természetesen eszem ágában sem volt megtartani magunknak a tortát, de be kell valljam, tényleg sajnáltam, hogy nem ehettünk meg belőle egy-egy szeletet. A piskóta kapcsán eldobtam az agyam, hogy hogy a manóba lehet tojás nélkül is ilyen könnyű, abszolút piskótatésztára hajazó alapot sütni. Hihetetlen, de valóban működik! A narancs aromája pedig kellemesen érezhető benne. Bár körtéből még sosem csináltam ilyen típusú krémet, de más gyümölcsökkel már bejárattam, úgyhogy nem csodálkoztam rajta, hogy kellemes állagú és könnyű lett a végeredmény. A körte-fahéj kombó számomra tényleg imádni való, és a puha tésztával együtt igazán nyerő lett. Azt hiszem, ezentúl saját részre is gyakori vendég lesz nálam a vegán piskóta. :)
Úgyhogy nagy boldogan adtam át a „fizetőeszközt”, mert tudtam, hogy örömet szerzek vele. Ráadásul épp a hétvégére, hiszen az mégsem múlhat el süti nélkül! Alig negyedórával az átadást követően már ki is derült, hogy nem csak mi ketten voltunk oda a tortáért. :D







Hozzávalók 24 cm-es tortához:

Piskótához:
15 dkg bio fehér tönkölyliszt
5 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehérítetlen nádcukor
6 g foszfátmentes sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 narancs lereszelt héja
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl víz
1 tk. frissen facsart citromlé
0,5 dl olívaolaj

Körtekrémhez:
3 körte (pépesítve kb. 50 dkg)
1 vaníliarúd (elhagyható)
0,5 dl frissen facsart citromlé
2 dl kókuszkrém
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
15 dkg finomítatlan nádcukor
15 dkg vegán margarin

Díszítéshez:
4 dkg vegán étcsokoládé
1 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
25 ml kókuszkrém
1 tk. kókuszolaj

elkészítés:

  1. A piskótához a kétféle lisztet összeszitáljuk a nádporcukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, és hozzákeverjük lereszelt narancshéjat, a citromlével, narancslével kevert vizet, valamint az olívaolajat.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát elválasztjuk a forma oldalától, lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztát visszatesszük az tortaformába, és rákapcsoljuk a karimát. (A sütőforma helyett tortagyűrűt is használhatunk.)
  4. A körtekrémhez a meghámozott, magházától megfosztott körtéket feldaraboljuk, lábasba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait.
  5. A kevés kókusztejjel kevert citromlevet csomómentesre dolgozzuk a keményítővel, majd az őrölt fahéjjal együtt a körtepüréhez keverjük, és felöntjük a többi kókuszkrémmel. Kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
  6. A margarint a nádporcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a körtepudingot, és a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük annyi időre, hogy a krém megdermedjen.
  7. A kókuszkrémet az olajjal felforrósítjuk, a porcukorral édesített, felaprított étcsokoládéra öntjük és simára keverjük. Körkörös mintát rajzolunk a torta tetejére, és dermedésig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc