2013. november 14.

Édes túrós krumplinudli vörös áfonyás körtekompóttal





Nem volt itthon semmilyen édesség, de a vasárnapi sütitől még 2 nap választott el. Ezért muszáj volt készítenem valamit, ami kielégíti az édesség iránti vágyunkat. A krumplis nudli épp jó erre a célra, hiszen édesen is el lehet készíteni, és a tésztájába pl. túrót is tehetünk. Maga a nudli csak enyhén édeskés, de porcukorral megszórva kellemes ízű desszert kerekedett belőle.




Hozzávalók 4 személyre:

Kompóthoz:
25 dkg keményebb körte (tisztítva mérve)
5 dkg aszalt vörös áfonya
½ citrom leve
5 dkg cukor
1 vaníliarúd
2,5 dl + 2 ek. víz
1 ek. étkezési kukoricakeményítő

Nudlihoz:
75 dkg krumpli
25 dkg sovány túró
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 ek. cukor
egy csipet só
12,5 dkg finomliszt
5 dkg vaj a pirításhoz

Tetejére:
3 ek. darált dió vagy mák
3 dkg vaj
porcukor

elkészítés:

  1. A meghámozott, magházától megfosztott körtéket feldaraboljuk és meglocsoljuk a citromlével. A keményítő kivételével a többi hozzávalóval együtt lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, felforraljuk, és kb. negyedórát főzzük.
  2. A keményítőt 2 evőkanál vízzel simára keverjük, a kompóthoz adjuk és újra felforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot, és langyosra hűtjük.
  3. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és áttörjük. Hűlni hagyjuk, majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Lágy tésztát kell kapnunk.
    Innentől kétféleképpen járhatunk el:
    a) A fele mennyiségű vajat felhevítjük. A tésztamassza feléből 2 teáskanál segítségével nudlikat formázunk (így kisebbek lesznek, és könnyebben átsülnek), és a vajon minkét oldalukon aranybarnára pirítjuk, miközben többször átforgatjuk. A kész nudlikat konyhai papírtörlőre szedjük. A többi tésztával is a leírt módon járunk el. (Nekem ezzel a módszerrel jobban ízlett.)
    b) A nudlikat 2 evőkanál segítségével megformázzuk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és a vajon két részletben megpirítjuk.
  4. A tetejére szánt vajat serpenyőben habosra hevítjük, hozzáadjuk a diót/mákot, és átforgatjuk.
  5. A nudlit tányérokra szedjük, meglocsoljuk a vajas dióval/mákkal, meghintjük porcukorral, és mellészedjük a kompótot.