2020. március 9.

Kanelsnegle – dán fahéjas csiga








Hopp, még egy dán édesség! Lassan vendégül láthatom Mads Mikkelsent, Viggo Mortensent, Nikolaj Coster-Valdaut és Nikolaj Lie Kaas-t, csak, hogy a legismertebb és általam is kedvelt – persze hímnemű – dán színészeket említsem. Hiába na, csípem az északi pasikat (imádott kandúromnak pl. norvég neve van). :D Mondjuk lehet, hogy nekik már a hócipőjük is tele van a dán édességekkel. :D Sebaj, több marad nekem! :D
Azt hiszem, ennél finomabb fahéjas csigát még életemben nem ettem! A tésztája puha, könnyű, levegős, amit átjár a fahéj imádni való zamata. :)
A dán péksütemények tésztáját a franciák croissant-jához hasonlóan kissé időigényes elkészíteni (lásd: dán mandulás péksütemény), de ez nem igaz a fahéjas csigájukra. Azt ui. nem kell hajtogatni, pihentetni, sőt az élesztőt még felfuttatni sem szükséges. Az eredmény mégis hasonlóan szerethető. Eredetileg nem muffintepsiben sütik, de én már régóta ki akartam próbálni ezt az alternatívát csiga esetében is. Egy szó, mint száz, meg kell sütni! ;) Téli fűszerezés ide vagy oda, egy ilyen péksütit én bizony bármelyik évszakban képes vagyok bepuszilni. :D






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
egy csipet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 tojás
8 dkg vaj + a sütéshez

Töltelékhez:
8 dkg vaj
7 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott ek. őrölt fahéj

Tetejére és a cukormázhoz:

3 ek. tej
2 dkg cukor
6-7 dkg porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval, citromhéjjal vegyített liszt közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejben felvert tojást, simára keverjük, és a lisztet fokozatosan hozzádolgozva, sima felületű, kicsit keményebb tésztává gyúrjuk.
  2. A puha vajat több részletben beledagasztjuk a tésztába, majd letakarva, huzatmentes helyen min. 30 percet kelni hagyjuk.
  3. A töltelékhez a puha vajat önmagában felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a fahéjjal kevert nádcukrot, és alaposan összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 25x40 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk, a teljes felületét megkenjük a fahéjas töltelékkel, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
  5. A tésztarudat 12 egyforma darabra vágjuk, és olvasztott vajjal kikent muffin sütőforma mélyedéseibe ültetjük.
  6. A sütőformát lefedjük egy megfelelő méretű másik tepsivel, és kb. 20 percet kelni hagyjuk.
  7. A kenéshez a kristálycukrot összemelegítjük 2 evőkanál tejjel. A mázhoz a többi tejet jó alaposan kikeverjük a porcukorral.
  8. A sütőformát a rajta lévő tepsivel együtt 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 percig így sütjük a fahéjas csigákat. Tepsi nélkül további kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  9. A sütőből kivéve, tortarácsra tesszük a muffintepsit, a csigák tetejét lekenjük cukros tejjel, és 2 perc elteltével óvatosan kiemeljük mindegyiket a mélyedésekből. Tortarácsra szedjük, és így hagyjuk kihűlni. A péksütiket meglocsoljuk a mázzal.