2022. április 2.

Narancsos sajtpudingtorta

 

 


 

 

Puding-ügyben megtáltosodtam, és gyors egymásutánban kétszer is megörvendeztettem vele a Kutyinyeket. Az egymáshoz ennyire közeli készítési idők egyik fő oka az volt, hogy maradt még lapkasajtom, ami ennek a némileg érdekesebb fajta pudingnak a lényege. Bár ez a tetszetős forma a hozzávalók és a készítési idő tekintetében éppoly egyszerű és gyors, mint az elődje, de ezúttal olyat akartam, ami legalább szemre furfangosabbnak tűnik. :D Nem mintha direkt olyan édességeket akarnék mutogatni itt, amelyekhez túl sok türelemre lenne szükség, hiszen tudom, hogy a legtöbben épp az ellenkezőjét keresik. Szóval ez is faék típusú, csak szemrevalóbb. ;) Ezen felül még egy kis pluszt is vittem bele, lévén hogy az „öntőformához” kis méretű pohárkák is tartoznak. Ezért a torta közepét gyümölcsösnek álmodtam meg. Mit álmodtam?! Bőszen facsartam hozzá a narancslevet a valóságban, hogy a nagy terv ne csak a fejemben létezzen, hanem testet is öltsön. :D Nem tudom, más bloggerek hogy vannak vele, de én úgy tudok örülni egy küllemre (pláne kóstolásra is) jól sikerült desszertnek, mint egy kisgyerek, úgyhogy amikor lehúztam a formát a pudingról, eléggé vigyorogtam. Hát még akkor, amikor a belemártott kés nyomán az első szelet is megmutatta magát!
Szerintem egyébként ez amolyan „gyerekdesszert”, mert egyrészt jópofa, másrészt a pudingot szinte minden csimota szereti. Ráadásul az anyukáknak/nagymamáknak tényleg nem sok dolga van vele. ;)

 



Hozzávalók kb. 1,5 l-es (16,5 cm átmérőjű, 7,5 cm magas) pudingformához:

a narancspudinghoz:
2 narancsból nyert 1,5 dl lé
1 ek. frissen facsart citromlé
2 dkg cukor
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
kevés napraforgóolaj a formához

a sajtpudinghoz:
1 l tej
2,5 dl habtejszín
12 dkg étkezési kukoricakeményítő
14 dkg cukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
¼ mk. őrölt kurkuma (vagy sárga ételfesték)
1 ½ bio narancs reszelt héja
5 szelet natúr lapkasajt
kevés napraforgóolaj a formához

a díszítéshez:
kókuszreszelék
½ narancs reszelt héja

elkészítés:

  1. A megmosott narancsok héját lereszeljük, félretesszük.
  2. A narancspudinghoz az keményítőt a cukorral kis lábasba szórjuk és csomómentesre keverjük egy kevés átszűrt narancslével. Felöntjük a többi narancslével, citromlével ízesítjük, és kis lángon, kevergetve felfőzzük.
  3. Egy kis pudingformát vékonyan kiolajozunk, és beletöltjük a forró pudingot. Folpackkal letakarjuk, és miután kihűlt, 2 órát hűtőben dermesztjük.
  4. A narancspudingról levesszük a folpackot, átfordítjuk egy tányérral, és lehúzzuk róla a formát. Talpával felfelé, óvatosan a szintén kiolajozott, nagy méretű pudingforma közepére helyezzük.
  5. A sajtpudingot a hozzávalóiból – a lapkasajtot is a tejhez adva – ugyanúgy készítjük el, mint a narancspudingot, majd a narancspudingot is befedve, a formába kanalazzuk, miközben vigyázunk, hogy középen maradjon.
  6. A pudingot elsimítjuk, a formát 2-3-szor a munkafelülethez ütögetjük, majd befedjük folpackkal, és miután kihűlt, néhány órára vagy másnapig hűtőbe tesszük.
  7. Lehúzzuk róla a folpackot, tányért vagy tortatálat helyezünk rá, átfordítjuk, majd a pudingról lehúzzuk a formát. Kókuszreszelékkel és reszelt narancshéjjal megszórva tálaljuk.

Tipp:

  • Úgy is készíthetjük, hogy a nagy méretű pudingforma közepébe tesszük az oldalán olajjal megkent, kis méretű, üres formát, és köré kanalazzuk a vaníliapudingot. Hagyjuk dermedni, majd a közepéből kivesszük a formát, és beleöntjük a narancspudingot. Így is dermesztjük 1-2 órát, majd átfordítjuk a tányérra, és lehúzzuk róla a formát.
  • Pudingforma híján egy kis 16 cm-es kapcsos tortaforma és egy üvegpohár segítségével is elkészíthető (picit kevesebb tejjel) – igaz, akkor sima oldalú tortát kapunk, de az ízélmény ugyanaz. ;)