2017. december 30.

Túrós csillag







Szilveszterre érdemes többféle sós süteményt és ropogtatni valót készíteni. Nálunk most minimum háromféle lesz ezekből, mint pl. ez a túrós csillag. :)
A tészta annyiban tér el a sós pálcikáétól, hogy a lisztet lecseréltem tönkölyre, és sajt helyett túrót használtam. Jópofának tartom, hogy kevés változtatással is milyen különbségeket lehet elérni, mégse tudnám megmondani, melyik a kedvencem a sajtos kréker, a szezámmagos kréker, a sajtos pálcika és a túrós csillag közül. Sebaj, így legalább mindegyikből készülhet egy-egy adaggal az év utolsó napjára, illetve újévre. :D






Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg vaj
15 dkg túró
2-3 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a hideg vajjal, a túróval, a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, és sima felületű, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.
  2. Enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag körlapra nyújtjuk, és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl!)
  3. A csillagokat sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk szorosan egymás mellé, a tetejüket lekenjük felvett tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
  4. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. Sör- vagy borkorcsolyaként tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: 20-25 perc


Megjegyzés:
Az én kiszúróformám a legszélesebb pontjainál 5 cm átmérőjű.