2020. február 15.

Vaníliás krofni somlekvárral







Ennek a sváb eredetű fánknak igazából cimetkrofni a neve, de mivel az utóbbi időben túlsúlyban voltak nálam a fahéjas édességek, ezt a fánkot már nem akartam ezzel az általam amúgy imádott fűszerrel ízesíteni. A hozzá kínált somlekvárhoz meg talán jobban is illik a vaníliás cukros forgatás.
Na de vissza a fánkhoz! Bár az idei farsangi időszakban inkább kelt fánkokat sütöttem, mégsem mondanám, hogy azokat jobban szeretem, sőt inkább a sütőporral készültek híve vagyok. Viszont ez az Újhartyánban hagyománynak számító, hajtogatott, kelt tésztás változat annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy mindenképp ki kellett próbálnom. Vétek lett volna kihagyni, mert bizony nagyon finom! A kellemesen savanykás ízű somlekvár egyébként vadiúj szerzemény, a januári erdélyi szánkózás alakalmával erőltette ránk egy idős néni a Medve-barlang kijáratánál. Na jó, nem kellett azt annyira tukmálni, mert mindenképp meg akartuk kóstolni. :D
Az már biztos, hogy a konyhámban nagy nemzeti egyetértés volt a sváb-magyar-román tengelyen. :D






Hozzávalók 28 darabhoz:

Fánktésztához:
25 dkg finomliszt
kb. 1,5 dl habtejszín
1,5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1 nagy tojás sárgája
6 dkg vaj
1 tk. rum
egy csipet só

Tálaláshoz:
4 dkg finom szemcséjű kristálycukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
somlekvár

elkészítés:

  1. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és a langyos tejszínnel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sót, a rumot, a tojássárgáját, és tésztává dagasztjuk.
  2. A tésztát kb. 30x23 cm-es téglalapra kinyújtjuk és megkenjük a puha vaj 1/3-ával. A tészta hosszabbik oldalánál fogva, balról és jobbról is a tészta közepéig behajtjuk, majd a két behajtott részt egymásra hajtjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük.
  3. A tésztát 90°-kal elforgatjuk, ismét kinyújtjuk, megkenjük 2 dkg puha vajjal, és a fenti módon ismét meghajtogatjuk. Újabb 20 perc pihentetés után megismételjük a műveletet. A tésztát 20 percet kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 35x23 cm-esre kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és (lehetőség szerint) krofni sütőre (vagy cannoli-, esetleg habrolóformára) hajtjuk úgy, hogy a tésztanégyzetek szemközti csúcsát összecsippentjük. (Krofni forma esetén az egymásra hajtott csúcsokat madzaggal átkötik, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.)
  5. A sütőformákat felhevített, bő, nem túl forró olajba tesszük, és minden oldalukon pirosra sütjük a fánkokat. (Én habrolóformát használtam, és csak simán az olajba tettem.)
  6. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, majd még azon melegében megforgatjuk a vaníliás cukorban
  7. Ezután lehúzzuk a sütőformáról, hűlni hagyjuk, majd betöltjük somlekvárral.