2019. május 4.

Mini kakaós-fahéjas csiga blundel tésztából







Mini-mániám van. :D Mini sajtos roló után itt a minicsiga!
A tiroli túrós rétes készítésekor dupla adag tésztát csináltam, hogy egy későbbi alkalommal egyéb ételhez is felhasználhassam. A lefagyasztott nyers tészta húsvét óta várt a sorára. Mivel régóta szerettem volna már olyan kakaós csigát sütni, ami blundel tésztából van, ezért ezt most végre megtehettem. Az igazat megvallva, igencsak nagyot néztem, amikor leesett, hogy az élesztős-leveles vajastészta és a blundel egy és ugyanaz. :D (Asszem nem kéne tovább melíroztatni a hajamat… :D ) Úgyhogy a blogra nemrégiben felkerült alaprecept elnevezését gyorsan kiegészítettem a „blundel” szóval. :D Mivel mindez kiderült, nem kellett direkte blundel tésztát gyártanom a régóta áhított kakaós csiga miatt, hanem csak annyi volt a dolgom, hogy kiolvasszam a korábban elkészített vajastésztámat. Mivel a meghajtogatott tésztát én 4-be szoktam vágni, így a maradék 2 darab méretileg csak ilyen mini csiguszkákat tett lehetővé. De nem bántam, mert tök cukik így. :D Gyorsan be lehet kapkodni belőlük jó pár darabot. Arról nem is beszélve, hogy milyen finomak! Közben kitaláltam, hogy inkább fahéjasat sütök, aztán meg azt, hogy kétfélét, de végül a kakaó összeboronálódott a fahéjjal, és ez a vegyeske kerekedett ki belőle. :D Jó kis hétvégi édességünk lett. :)






Hozzávalók 30 darabhoz:

fél adag (60 dkg) élesztős-leveles vajastészta
6 dkg olvasztott vaj
10 dkg kristálycukor
2 dkg holland kakaópor
1 ek. őrölt fahéj
1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:

  1. A töltelékhez a kristálycukrot elkeverjük a vaníliás cukorral, a kakaóporral és a fahéjjal. Félretesszük.
  2. A (szobahőmérsékleten kiolvasztott) kész tésztát 2 egyforma darabra vágjuk, és liszttel hintett felületen mindkettőt 30x30 cm-esre kinyújtjuk.
  3. A tésztalapokat megkenjük langyosra hűlt olvasztott vajjal, és elosztjuk rajtuk a kakaós-fahéjas cukrot. Meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, és nem túl szorosan feltekerjük.
  4. A tésztarudakat 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 30 percet letakarva kelesztjük.
  5. A csigákat és a körülötte lévő sütőpírt bespricceljük hideg vízzel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral hintve, frissen kínáljuk.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc


Megjegyzés:
Ez a fajta kakaós csiga hamar megszárad (akárcsak a pékségben kapható), ezért a megmaradt péksütiket tároljuk nejlonzacskóban.

Tipp:
Mini grillben vagy serpenyőben, fedő alatt átmelegítve felfrissíthetjük, ha később is enni szeretnénk belőle. A kész (kisült, kihűlt) csigákat le is fagyaszthatjuk, így másnap is friss hatású lesz, ha kiolvasztjuk. Tökéletes reggeli az iskolába induló gyerekeknek. ;)
Amennyiben a tésztát frissen készítettük és betöltöttük, felszeletelve, nyersen is lefagyaszthatjuk. Egy másik alkalommal szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, ezután forró sütőben megsütjük.