2019. január 10.

Csavart fánk







Itt a fánkszezon! El is határoztam, hogy idén többfélét is kipróbálok, mert eddig nem igazán jeleskedtem a fánksütésben, és minden évben csak egy, maximum kétfajtát készítettem. Fellapoztam hát kamaszkorom kedvenc süteményes könyvét, és örömmel szembesültem a ténnyel, miszerint jó pár recept vár kipróbálásra. Ezzel a csavart formájúval kezdtem a sort, és csak annyit változtattam rajta, hogy citromhéjat tettem hozzá. Nagyon könnyű, roppanós vagy talán inkább omlós tésztájú, ami talán kissé szokatlan egy fánk esetében. :)






Hozzávalók 24 darabhoz:

25 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
1 tk. vaníliás cukor
6 g sütőpor
5 dkg vaj
1 nagy tojás
1 ½ ek. tej
egy kis csipet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 l kókuszolaj a sütéshez
finomszemcséjű kristálycukor a forgatáshoz (ennek híján a kristálycukron egy fordulatnyit darálunk, hogy finomabb legyen)

elkészítés:

  1. A porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, citromhéjjal vegyített fele mennyiségű liszthez adjuk a tejjel felvert tojást, a puha vajat, és robotgéppel magas fokozaton 2 percig keverjük. Beleszitáljuk a többi lisztet, és gyors mozdulatokkal a masszába gyúrjuk.
  2. A tésztát két egyforma darabra osztjuk, mindkettőt téglatestté formázzuk, és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
  3. Az egyik lehűtött tésztadarabot 20x24 cm-es téglalapra nyújtjuk, és úgy fordítjuk, hogy a hosszabbik oldala legyen hozzánk közelebb.
  4. Vízszintesen, középen kettévágjuk, ilyen módon 2 db 10x24 cm-es lapot kapunk, majd derelye- vagy pizzavágóval mindkettőt 6-6 db (4x10 cm-es) kis lapocskára szeljük.
  5. Ezeket középen 4-5 cm hosszan bevágjuk, és az egyik végüket óvatosan áthúzzuk a nyíláson, így kialakítva a csavart formát. Így járunk el a másik tésztával is.
  6. A 175°C-ra hevített olajban egyszerre 4 fánkot sütünk ki (vigyázat, gyorsan sül!), majd szűrőkanállal mindegyiket papírtörlőre szedjük. Még forrón megforgatjuk finomszemcséjű kristálycukorban, és tálaljuk, vagy amint kihűlt, azonnal becsomagoljuk. (1-2 hétig eláll.)