2015. május 26.

Gombás-diós tészta ricottaöntettel





A Kuytafül nagyon szereti a gombás tésztát. Most egy kicsit különlegesebb változatot készítettem neki, és végre kipróbálhattam a ricottát, amit eddig még sosem ettem. Kellemesen édeskés íze elnyerte a tetszésemet, és úgy gondoltam, nem lőnék mellé, ha dióval párosítanám. Nagy meglepetésemre ezúttal mégis melléfogtam, mert életem párja nem kötött barátságot az ízeknek ezen párosításával, akarom mondani „hármasításával”, és közölte, hogy azt a jó kis diót ne merjem többet összeházasítani a gombával, ricottát pedig még magában se adjak neki. Így aztán lepöttyenve adtam át Anyának az étel nagy részét. Neki viszont szerencsére határozottan ízlett, úgyhogy megnyugodtam, hogy a gombás tészta igenis finom a fenti két hozzávalóval együtt, csak pont a Kuytinyeknek nem jött be.
A mártást végül boldogan összeforgattam a magamnak szánt gomba nélküli tésztával, és nagyon jót ettem belőle. :)






Hozzávalók 2 személyre:

Tésztához:
25 dkg csavart kagylótészta
20 dkg fehér csiperke (tisztítva mérve)
7 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg ricotta
5 dkg durvára vágott, pirított dió
1 csapott ek. morzsolt bazsalikom
1 ek. olívaolaj

őrölt fekete bors

Öntethez:
10 dkg ricotta
1,25 dl tej
1 mk. cukor
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a felhevített olajon 2 percig sütjük, majd az aprított vöröshagymát és a fokhagymát is hozzáadva megdinszteljük. Bazsalikommal fűszerezzük.
  2. Rátesszük a feldarabolt gombát, és addig pároljuk, amíg a levét kissé el nem fövi. Hozzákeverjük a diót, a ricottát, és sóval, borssal ízesítjük.
  3. Az öntethez a tejet felforraljuk, felolvasztjuk benne a ricottát, és ha szükséges, botmixerrel csomómentesre dolgozzuk. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, 1 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk.
  4. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, szűrőkanállal kiszedjük a főzővízből, alaposan lecsepegtetjük, a gombás alapra szedjük és összeforgatjuk. Az ételt elosztjuk 2 tányérban, és az öntettel meglocsolva tálaljuk.

Tipp:
Friss bazsalikommal is készíthetjük – 6 levelet megmosunk, szárazra törlünk, majd 2 levélke kivételével vékony csíkokra vágjuk, és a fent leírt módon ízesítjük vele az ételt. A megmaradt leveleket darabokra tépkedjük, és tálaláskor a gombás tészta tetejére szórjuk.














A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.