2017. január 20.

Darált húsos-aszalt paradicsomos köles







A köles még mindig nagy szeretetnek örvend nálunk, és még ha eddig nem is sikerült túl sok módját kitalálni a felhasználásának, egytálételnek rengetegféleképpen variálható. Most ez a darált húsos változat kerekedett ki belőle, és olyan jól sikerült, hogy a Kutyinyek már a legelső falat után közölte, hogy „ilyet máskor is csinálhatsz”. Én is így éreztem, bár ahogy magamat ismerem, következő alakommal úgy is variálok rajta, csak hogy sose legyen egyforma az ízesítés. :D






Hozzávalók 4-5 személyre:

50 dkg darált sertéslapocka
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 bocskorpaprika
1 fej lila hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
1 ek. paradicsompehely
1 tk. koriandermag
1 tk. őrölt fűszerkömény
1 tk. krétai vad oregánó
1 mk. kashmiri csili
őrölt fekete bors

1 ½ ek. mangalicazsír
20 dkg köles

elkészítés:

  1. A húsraguhoz az egész szemű fűszereket ledaráljuk, vagy mozsárban porrá törjük, majd összekeverjük a többi fűszerrel és a sóval.
  2. A megtisztított vöröshagymát félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk, és a zsíron az apró kockákra vágott bocskorpaprikával együtt kissé megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, összesütjük, majd rátesszük a húst. Megszórjuk az fűszerkeverékkel, fehéredésig sütjük, majd felöntjük a borral, a tejszínnel, és addig főzzük, amíg még van egy kis leve. Beletesszük a kis kockákra aprított aszalt paradicsomot, és a ragu levét teljesen elforraljuk.
  4. A kölest szűrőkanálba öntve, hideg vízzel alaposan átmossuk, lábasba tesszük, és felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel. Lefedve, nagy lángon felforraljuk, majd fedő nélkül, közepes lángon készre főzzük a kölest.
  5. A kölest a raguhoz keverjük, az ételt utánasózzuk és tálaljuk.

Tipp:
Kenyérrudak
at vagy kiflit kínálhatunk hozzá.