2018. május 30.

Kenyérlepényszendvics mézes-paradicsomos hússal töltve







Legutóbb a púpos husihoz készítettem naant, és mivel hosszú idő után akkor sütöttem újra, annyira jólesett, hogy miután elfogyott, rögtön begyúrtam egy következő adagot. :D Egy icipicit módosítottam rajta, és ezekhez a kis szendvicsekhez használtam fel. Megint megkaptam a dicséretet: „ilyet máskor is csinálhatsz”. :D
Előételként is adhatjuk, de vacsorára szendvics gyanánt is jó választás, sőt akár vendégvárónak is. :)
 
 

Hozzávalók 12 szendvicshez:

a fűszeres kenyérlepényhez:

25 dkg finomliszt + a dagasztáshoz (ha szükséges)

5 dkg natúr joghurt

1 tk. só

egy csipet cukor
2 ek. olvasztott vaj
8 g friss élesztő

1,5 dl víz

8 dkg reszelt sajt

12 gerezd fokhagyma


a mézes-paradicsomos húshoz:

40 dkg csirkemellfilé

2 fej vöröshagyma

1 édes paprika
(pl. Ramiro, Palermo vagy Dulce)
4 gerezd fokhagyma

Toscana fűszerkeverék

őrölt csili

őrölt fekete bors


1 ek. folyékony méz

25 dkg darabolt konzerv
paradicsom
1 ek. ketchup

1 tk. sűrített paradicsom

3 ek. olívaolaj

2 púpozott ek. tejföl


a tálaláshoz:

ecetes gyöngyhagyma


elkészítés:

  1. A kenyérlepényhez a tálba mért lisztbe morzsolt élesztőt elkeverjük a cukorral, a langyos vízzel, és annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy sűrű, nokedlitészta állagú masszát kapjunk. Liszttel betakarva 30 percet pihentetjük.
  2. Hozzáadjuk a meglangyosított joghurtot, a vajat, a sót, és robotgéppel összekeverjük. A ragadós tésztához apránként annyi lisztet dagasztunk, hogy ne ragadjon a tálhoz. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
  3. A töltelékhez a felezett csirkemellfilét lapjában felszeleteljük, majd nagyon vékonyra felcsíkozzuk és beszórjuk a fűszerekkel.
  4. A félbevágott, vékonyra szelt vöröshagymát a felforrósított olívaolajon fedő alatt megpároljuk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és paprikát, és pár percig együtt pároljuk.
  5. Rátesszük a húst, megsózzuk, és fedő nélkül fehéredésig sütjük, majd a mézet rácsorgatva kissé lepirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, a ketchupot, a sűrített paradicsomot. Kis lángon elforraljuk a levét. Félretesszük.
  6. A megkelt tésztából 12 egyforma gombócot formázunk és kissé ellapítjuk. A tésztakorongok közepére halmozunk 1-1 gerezdnyi aprított fokhagymát és reszelt sajtot.
  7. A tésztát körben a töltelék fölött összecsippentgetjük, meggömbölygetjük, majd letakarva, negyedórát kelni hagyjuk. Lisztezett munkalapon nyelv alakúra nyújtjuk.
  8. A lepénykéket zsiradékmentes serpenyőben fedő alatt, közepes lángon egymás után mindkét oldalukon kisütjük. Tányérra szedjük, és konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.
  9. A húshoz hozzáadjuk a tejfölt, újra felhevítjük, és a forró tölteléket a kenyérlepények közepére halmozzuk. A töltelék fölött összetűzzük a tészta végeit.
  10. A kész szendvicseket tálcára sorakoztatjuk, és ecetes gyöngyhagymával együtt tálaljuk.