Legutóbb a púpos husihoz készítettem naant, és mivel hosszú idő után akkor sütöttem újra, annyira jólesett, hogy miután elfogyott, rögtön begyúrtam egy következő adagot. :D Egy icipicit módosítottam rajta, és ezekhez a kis szendvicsekhez használtam fel. Megint megkaptam a dicséretet: „ilyet máskor is csinálhatsz”. :D
Előételként is adhatjuk, de vacsorára szendvics gyanánt is jó választás, sőt akár vendégvárónak is. :)
Előételként is adhatjuk, de vacsorára szendvics gyanánt is jó választás, sőt akár vendégvárónak is. :)
a fűszeres kenyérlepényhez:
25 dkg finomliszt + a dagasztáshoz (ha szükséges)
5 dkg natúr joghurt
1 tk. só
egy csipet cukor
2 ek. olvasztott vaj
8 g friss élesztő
1,5 dl víz
8 dkg reszelt sajt
12 gerezd fokhagyma
a mézes-paradicsomos húshoz:
40 dkg csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
1 édes paprika (pl. Ramiro, Palermo vagy Dulce)
4 gerezd fokhagyma
Toscana fűszerkeverék
őrölt csili
őrölt fekete bors
só
1 ek. folyékony méz
25 dkg darabolt konzervparadicsom
1 ek. ketchup
1 tk. sűrített paradicsom
3 ek. olívaolaj
2 púpozott ek. tejföl
a tálaláshoz:
ecetes gyöngyhagyma
elkészítés:
- A kenyérlepényhez a tálba mért lisztbe morzsolt élesztőt elkeverjük a cukorral, a langyos vízzel, és annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy sűrű, nokedlitészta állagú masszát kapjunk. Liszttel betakarva 30 percet pihentetjük.
- Hozzáadjuk a meglangyosított joghurtot, a vajat, a sót, és robotgéppel összekeverjük. A ragadós tésztához apránként annyi lisztet dagasztunk, hogy ne ragadjon a tálhoz. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
- A töltelékhez a felezett csirkemellfilét lapjában felszeleteljük, majd nagyon vékonyra felcsíkozzuk és beszórjuk a fűszerekkel.
- A félbevágott, vékonyra szelt vöröshagymát a felforrósított olívaolajon fedő alatt megpároljuk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és paprikát, és pár percig együtt pároljuk.
- Rátesszük a húst, megsózzuk, és fedő nélkül fehéredésig sütjük, majd a mézet rácsorgatva kissé lepirítjuk. Belekeverjük a paradicsomot, a ketchupot, a sűrített paradicsomot. Kis lángon elforraljuk a levét. Félretesszük.
- A megkelt tésztából 12 egyforma gombócot formázunk és kissé ellapítjuk. A tésztakorongok közepére halmozunk 1-1 gerezdnyi aprított fokhagymát és reszelt sajtot.
- A tésztát körben a töltelék fölött összecsippentgetjük, meggömbölygetjük, majd letakarva, negyedórát kelni hagyjuk. Lisztezett munkalapon nyelv alakúra nyújtjuk.
- A lepénykéket zsiradékmentes serpenyőben fedő alatt, közepes lángon egymás után mindkét oldalukon kisütjük. Tányérra szedjük, és konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.
- A húshoz hozzáadjuk a tejfölt, újra felhevítjük, és a forró tölteléket a kenyérlepények közepére halmozzuk. A töltelék fölött összetűzzük a tészta végeit.
- A kész szendvicseket tálcára sorakoztatjuk, és ecetes gyöngyhagymával együtt tálaljuk.