2018. május 30.

Kenyérlepényszendvics mézes-paradicsomos hússal töltve








Legutóbb a púpos husihoz készítettem naant, és mivel hosszú idő után akkor sütöttem újra, annyira jól esett, hogy miután elfogyott, rögtön begyúrtam egy következő adagot. :D Egy icipicit módosítottam rajta, és ezeket a kis szendvicseket készítettem el belőle. Megint megkaptam a dicséretet: „ilyet máskor is csinálhatsz”. :D
Előételként is adhatjuk, de vacsorára szendvics gyanánt is jó választás, akár még vendégvárónak is. :)






Hozzávalók 12 szendvicshez:

a fűszeres kenyérlepényhez:

25 dkg finomliszt + a dagasztáshoz (ha szükséges)

5 dkg natúr joghurt

1 tk. só

2 ek. olvasztott vaj

8 g friss élesztő

egy csipet cukor

1,5 dl víz

8 dkg reszelt sajt

12 gerezd fokhagyma


a mézes-paradicsomos húshoz:

40 dkg csirkemellfilé

2 fej vöröshagyma

1 bocskorpaprika

4 gerezd fokhagyma

Toscana fűszerkeverék

őrölt csili

őrölt fekete bors


1 ek. folyékony méz

25 dkg darabolt paradicsomkonzerv

1 ek. ketchup

1 tk. sűrített paradicsom

3 ek. olívaolaj

2 púpozott ek. tejföl


a tálaláshoz:

ecetes gyöngyhagyma


elkészítés:

  1. A kenyérlepényhez a tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük a cukorral, a langyos vízzel. Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy sűrű, nokedlitészta állagú masszát kapjunk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
  2. Hozzáadjuk a meglangyosított joghurtot, a vajat, a sót, a sütőport, és robotgéppel összeállítjuk. A ragadós tésztához apránként annyi lisztet dagasztunk hozzá, hogy ne ragadjon a tálhoz vagy a munkafelülethez. Letakarva kb. 20 percet hagyjuk kelni.
  3. A töltelékhez a felezett csirkemellfilét felszeleteljük, nagyon vékonyra felcsíkozzuk és beszórjuk a fűszerkeverékkel, az őrölt borssal, valamint a csilivel.
  4. A félbevágott, vékonyra szelt vöröshagymát a felforrósított olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vékonyra szeletekre vágott fokhagymát, a paprikát, és pár percig pirítjuk.
  5. Rátesszük a húst, megsózzuk és fehéredésig sütjük. Rácsorgatjuk a mézet, kissé lepirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomot, a ketchupot, a sűrített paradicsomot. Kis lángon elforraljuk a levét. Félretesszük.
  6. A megkelt tésztából 12 egyforma gombócot formázunk és kissé ellapítjuk. A tésztakorongok közepére halmozunk 1-1 gerezdnyi aprított fokhagymát és reszelt sajtot.
  7. A tésztát körben a töltelék fölött összecsippentjük és meggömbölygetjük. A töltött zsemléket letakarva, negyedóráig kelni hagyjuk, majd nyelv alakúra nyújtjuk.
  8. Zsiradékmentes serpenyőben fedő alatt, közepes lángon egymás után mindkét oldalukon kisütjük. A kisült lepényeket tányérra szedjük, és konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.
  9. A húshoz hozzáadjuk a tejfölt, újra felhevítjük, és a forró tölteléket a kenyérlepények közepére halmozzuk. A töltelék mellett jobbról és balról összetűzzük a lepények végeit.
  10. A kész szendvicseket tálcára sorakoztatjuk, és az ecetes gyöngyhagymával együtt tálaljuk.