2019. szeptember 22.

Raffaello pohárkrém







A minap a Kutyinyekkel együtt nagyon fájt a fogunk egy kis délutáni édességre, de nem volt kedvem túl sokat pepecselni vele a konyhában. Ezért ezer év után ismét sima pudingot főztem némi mazsolával bolondítva, így aznapra ez lett a nagy, hiánypótló édességünk. :D A pudinghoz nem tejet, hanem kókusztejszínt használtam, és kóstoláskor mindketten meglepve tapasztaltuk, hogy ízre mennyire hasonlít régi nagy kedvencünkhöz, a Raffaello golyóban lévő krémhez. Akkor ebből blogos recept is lehet felkiáltással, gondolatban gyorsan finomítottam rajta egy csöppet, és pár nappal később újra elkészítettem, de már a kigondolt módon alakítva rajta. Ezúttal vajjal krémesítettem és nem tettem bele mazsolát, ellenben mandula krokant került a tetejére, hogy még szeretnivalóbb legyen. Úgy gondolom, ez a pohárkrém megállja a helyét akkor is, ha a vendégeinket szeretnénk megörvendeztetni valamilyen könnyed finomsággal. Tulajdonképpen nagyon gyorsan elkészíthető desszert. :)






Hozzávalók 2-3 személyre:

Raffaello krémhez:
4 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
1,5 dl víz
1 cs. vaníliaízű pudingpor
7 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
6 dkg vaj

Mandula krokant-hoz:
3,5 dkg vágott mandula vagy mandulapehely felaprítva
3 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 dkg vaj

elkészítés:

  1. A krokant-hoz a mandulát a többi hozzávalóval együtt serpenyőbe tesszük, és állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk.
  2. A forró elegyet márványlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és miután teljesen kihűlt, kis darabokra tördeljük.
  3. A krémhez a pudingport a porcukor felével együtt lábasba szórjuk, simára keverjük egy kevés vízzel, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt, a többi vizet, és kis lángon felfőzzük. Folpackkal lefedve, teljesen kihűtjük.
  4. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, és alaposan összekeverjük a pudinggal. A krémet elosztjuk 2 vagy 3 üvegpohárban, és ha szükséges, hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk a mandula krokant-nal.
Tipp:
A krémet tortába/süteménybe is felhasználhatjuk.