2021. december 12.

Csokoládékrémes marcipánkeksz

 

 

 


Ezt a kekszet érdemes volt megsütni! Az ünnepek táján amúgy is kell valami aprósüti. :) Eredetileg nem is ilyet akartam készíteni, de menet közben kiderült, hogy nincs itthon megfelelő lekvárom, illetve tudatosult bennem, hogy egy másik karácsonyi sütihez szintén lekvárt szeretnék majd használni. Akkor inkább az egyik legyen másfajta: csokis!
Bevallom, ugyanaznap kétszer is megsütöttem, mert annyira ízlett, hogy úgy éreztem, nem lesz elég egy tepsivel. :D

 



Hozzávalók 42 darabhoz:

a tésztához:
20 dkg finomliszt
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
2 dkg cukrozott marcipánmassza
1 tojássárgája

a marcipánmasszához:
23 dkg cukrozott marcipánmassza
2 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 tojásfehérje (40 g)
2 tk. barna rum

a csokoládékrémhez:
10 dkg étcsokoládé (50-60% kakaótartalmú)
60 ml kókusztejszín
2-3 dkg finomítatlan nádcukor, darálva (vagy a csokoládé édességétől függően)
1 bio narancs reszelt héja
1 ek. barna rum


elkészítés:

  1. A tésztához a kis kockákra vágott vajat és a marcipánt elmorzsoljuk a porcukorral vegyített liszttel, és a tojássárgáját is hozzáadva, tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A marcipánmasszához a hozzávalókat kézzel egynemű masszává dolgozzuk (fontos, hogy teljesen sima legyen), és 8 mm átmérőjű csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. (Amennyiben villával kevertük össze, érdemes botmixerrel homogénre dolgozni.)
  3. A lehűtött tésztát átgyúrjuk, sütőpapíron vagy liszttel hintett munkalapon 28x24 cm-es téglalapra nyújtjuk, és sütőpapírostól áthúzzuk a tepsire. 180°C-ra előmelegített sütő alsó harmadában kb. 13 perc alatt világosra sütjük.
  4. A tésztát kivesszük a sütőből, és amíg a sütőt 230°C-ra melegítjük, a marcipánmasszát átlósan a tésztára nyomjuk, a csíkok között egy kevés helyet hagyva a csokikrémnek. A sütő felső harmadában kb. 5 perc alatt világos színűre sütjük. Teljesen kihűtjük.
  5. A krémhez a felhevített kókusztejszínt a porcukorral, reszelt narancshéjjal megszórt, forgácsosra vágott étcsokoládéra öntjük, 1 percig állni hagyjuk, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a rumot, és többször átkeverve, langyosra hűtjük.
  6. A krémet habzsákba töltjük és a marcipáncsíkok által határolt sávokba nyomjuk. Hűvös szobában dermedni hagyjuk, majd 5x5 cm-es négyzetekre szeljük.