2013. augusztus 8.

Citromkrém - lemon curd







Nagyon régóta terveztem, hogy citromkrémet készítek, mert imádom a citromos édességeket. Nemrégiben a barátnőm eszembe juttatta, és a napokban, amikor üde ízű sütire vágytam, elhatároztam, hogy ahhoz bizony citromkrémet kell főznöm, nincs mese. :D A neten többféle recept kering, hirtelen azt sem tudtam, melyiket válasszam. Van, aki egész tojást használ, van, aki csak tojássárgáját, vagy épp vegyesen, sőt egyesek tesznek bele keményítőt vagy kukoricalisztet is. Arról nem is beszélve, hogy az arányok tekintetében is nagy különbségek vannak. Ahány ház… ugyebár. :) Végül egy angol oldalon rátaláltam erre a változatra, amit most közzéteszek, mert szerintem imádni való. Elhatároztam, hogy kipróbálok többfélét is, hogy össze tudjam hasonlítani őket, bár nem hiszem, hogy túl nagy lenne a különbség. A citromkrém nálam top kategória, magában is el tudnám nyalogatni. És az illata…






Hozzávalók 2 kis befőttesüveghez:

2 citrom
3 tojássárgája
1 egész tojás
18 dkg cukor
6 dkg puha vaj

elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk (kb. 1 dl-t kell kapnunk).
  2. Az egész tojást, a tojássárgákat és a cukrot fém tálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és -levet.
  3. A tálat vízfürdő fölé helyezzük, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon önthető sűrűségűre főzzük. (Ha csomók keletkeznek benne, akkor egy másik tálra szűrőt helyezünk, beleöntjük a citromkrémet és óvatosan kevergetve átszűrjük.)
  4. A kis darabokra vágott puha vaja fokozatosan a forró krémhez keverjük, majd kicsit hűlni hagyjuk.
  5. Befőttes üvegbe töltjük, lezárjuk, és az üveget fejre állítjuk, amíg a krém teljesen kihűl. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Receptek citromkrémmel:
Citromkrémes torta

Citromkrémes túrótorta

Citromos-krémsajtos párna
Citromos-mascarponés mini jégkrémek
Citromos szelet

Rákóczi túrós torta