2022. május 2.

Sárgarépa-pizza

  




 
A címben olvasható, ill. a képeken látható étel elődje kukoricás volt, és annyira ízlett mindkettőnknek, hogy pár napra rá a sárgarépát is pizzásítottam, sőt aztán jöttek az egyéb zöldségek is szépen sorban. :) Nekem a répás ízlett a legjobban, pedig a kukorica bevallottan hatalmas kedvenc nálam. Ez a mostani nem csak annyiban különbözik az első verziótól, hogy nincs benne kukorica, hanem az ízesítése is más, továbbá kukoricakeményítő helyett burgonyakeményítő van benne, sőt a tetején lévő sajt is lecserélődött. Ez aztán a nagy változtatás! :D (Ez utóbbi tettnek egyébként az lett a következménye, hogy a gyorsan hűlő mozzarella nem nyújt olyan szép látványt, mint forró állapotában – ahogyan a fotók is jól példázzák eme szomorú tényt.) Minden esetre, a kukoricás és a répás készítési módjának hasonlósága ellenére mégis egészen más élményben lehet részünk, miközben esszük. ;) Tuti, hogy még sokszor ez lesz az ebéd vagy a vacsi vagy épp a villásreggeli! :)





Hozzávalók kb. 18 cm-es serpenyőhöz:

20 dkg reszelt sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 ek. frissen aprított petrezselyemzöldje
1 csapott tk. őrölt kurkuma
1 tk. morzsolt kakukkfű
őrölt fekete bors

4-5 dkg burgonya- vagy kukoricakeményítő (utóbbitól ropogósabb lesz a lepény alja)
1 nagy tojás
10 dkg mozzarella
2 ek. növényi olaj

elkészítés:

  1. A nagy lyukú reszelőn lereszelt répát enyhén megsózzuk, és negyedóra elteltével a levétől kinyomkodjuk.
  2. Előbb a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel, majd a keményítővel, és végül a tojással alaposan összekeverjük.
  3. A serpenyőben elkezdjük melegíteni az olajat, kanállal eloszlatjuk benne a répamasszát, és egyszer megrázogatva a serpenyőt, 2 percig sütjük.
  4. Közben a mozzarellát vékony szeletekre vágjuk, kör alakban kirakjuk vele a „pizzát”, és fedő alatt kis-közepes lángon 5-7 perc alatt készre sütjük.
  5. Vágódeszkára csúsztatjuk, cikkekre szeljük, és fűszersóval, aprított zöldfűszerekkel, retekkel vagy koktélparadicsommal tálaljuk. Friss salátát kínálunk mellé.

Tipp:
A répát reszelés helyett V gyaluval hajszálvékony karikákra is szelhetjük.