2016. március 25.

Tönkölykalács









A fehér liszt mentes étkezés jegyében született ez a kalács. Kíváncsi voltam ui., hogy tönkölylisztből milyen kalácsot lehet sütni. Persze sejtettem én, hogy finom lesz így is, de azért érdekes kaland volt, pláne hogy vaj helyett kókuszzsírral készült. Küllemre, ill. a bélzete éppen olyan, mint a jól ismert, klasszikus húsvéti kalácsé, és csodák csodájára ízre kísértetiesen hasonlít megboldogult gyerekkorom hihetetlenül finom bolti kalácsaira. Azok ui. még tényleg jónak számítottak. Úgyhogy az arányokat nyilván sikerült jól eltalálni. :)
A receptet az egyik bevásárló központ húsvéti újságában találtam, de jelentősen átalakítottam, mert gyanús volt, hogy a túl sok zabliszt megkeserítené a tésztát, ill. az ajánlott kókuszzsírmennyiség se tenne jót neki. A cukrot is jóval szűkebben mértem, és úgy érzem, így lett tökéletes. :)
Most már biztos, hogy a húsvéti kalács egyéb liszttel készítve is abszolút működik. :D
A belsejéről készült fotók sajnos már a másnapos kalácsot mutatják, mert a gatya idő szinte lehetetlenné tette a fényképezést a sütés napján. Ehhez képest mégis sikerült 32 fotót (a kollázsok 1 képnek számítanak :D) produkálnom, és ezzel megdöntöttem a saját rekordomat a bejegyzésenkénti képek számát tekintve. Ezért majdnem teljes mértékben a Fotókelléket teszem felelőssé – ők tehetnek róla, hogy kemény drogos lettem. :D
És különben is, a kalács olyan étel, ami megérdemli, hogy ennyi fotón keresztül mutogassa magát, pláne húsvét táján. :D Akinek ez nem tetszik, ne nézegesse! 😛








Hozzávalók 18 cm átmérőjű kalácshoz:

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
5 dkg finomítatlan nádcukor
6 dkg kókuszzsír + a sütőtálhoz
½ tk. só
1 tojás
kb. 1,5 dl tej
2 dkg friss élesztő

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dkg tönkölyliszttel és 1 dkg nádcukorral a langyos tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, cukorral vegyített többi liszthez adjuk a tojássárgáját, a felolvasztott, langyosra hűlt kókuszolajat, a felfuttatott élesztőt, és tésztává dagasztjuk. Kilisztezett tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, és letakarva kelesztjük negyedórát.
  4. A tésztagombócokat egymás után megsodorjuk, hármas fonással megfonjuk, majd a kizsírozott kelesztőtálba tesszük, és letakarva újra megkelesztjük.
  5. A tetejét megkenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rács)
sütési idő: kb. 30 perc