2013. augusztus 18.

Vegyes gyümölcssaláta





Gyerekkoromban Anya sűrűn csinált gyümölcssalit – mégpedig alkohollal, és nem volt tilos ennem belőle. Minő skandalum! :D A kedvencem benne a roppanós szilva volt (habár nem vagyok szilvarajongó) de a barackot is szerettem. Dinnyét csak ritkán tett bele, szinte csak akkor, ha az nem volt elég édes. Az egész tállal képes lettem volna megenni, és bizonyára a rum is közrejátszott ebben. Hihetetlen, de felnőttként szinte egy korty alkoholt sem iszom, szóval nem vitt rossz útra a kiskorban elfogyasztott elenyésző mennyiségű szesz.
Szerencsére most sikerült olyan gyümölcsöket vennem, amelyek mindegyike mézédes volt, így abszolút nem kellett édesítenem. Rumot csak az én adagomba tettem, mert a Kutyafülnek aznap vezetnie kellett. Gyerekeknek természetesen a szesz nélküli változatot javaslom, kivétel, ha valaki pont olyan felelőtlen édesanyaként készíti el nekik, mint amilyen az én anyukám volt anno. :D Á, csak viccelek, egyetlen gyereknek sem fog megártani az a pici rumocska.




Hozzávalók 6 személyre:

2 nektarin vagy őszibarack
6 szem szilva (érett, de még roppanós)
½ sárgadinnye
1 dl frissen facsart narancslé
2 ek. Portorico rum
ízlés szerint méz (ha a gyümölcsök nem elég édesek)

elkészítés:

  1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk és leitatjuk róluk a nedvességet.
  2. A barackokat félbevágjuk, magjukat kivesszük, a gyümölcshúst cikkekre szeljük, majd négybe vágjuk.
  3. Ugyanígy járunk el a szilvával is, de a cikkeket harmadoljuk.
  4. A magházától megszabadított dinnyét cikkekre szeljük, héját levágjuk és a gyümölcshúst felkockázzuk.
  5. Az előkészített gyümölcsöket tálba tesszük, hozzáadjuk a narancslevet, a rumot, és alaposan összekeverjük. Folpackkal letakarva fél napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaljuk.