2018. április 30.

Pácolt csirkemell keleties fűszerezésű bundában, krumplis gofrival, zöldcitromos-fokhagymás mártogatóval







Idejét sem tudom, mikor tettem fel utoljára főételt a blogra. Ez csak azért alakult így, mert jó ideje nem kísérleteztem semmivel, csak a régi, jól bevált, könnyen és gyorsan elkészíthető étkek voltak repertoáron. De most végre megint újdonsággal jelentkezem. :)
Bár a hús pácolása nálam leginkább a nyári időszakban, szabad tűzön való grillezéskor jön szóba, most mégis olyan húsételt készítettem, amihez ugyan pácot használtam, de a husikát nem szabad tűzön, hanem konyhai tűzhelyen sütöttem meg. Grillételnek ennek ellenére a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető. Igaz, az idő már igencsak emlékeztet a nyári melegre, ami okot adhatott volna a grillezésre, ráadásul a hús pont vasárnapi ebédnek készült, amikor is kifejezetten jó ötlet lett volna a kertben falatozni.
No, de grillszezon ide vagy oda, ez a husi bizony különlegesre sikeredett a sokféle fűszernek köszönhetően. :) Markáns, keleties ízű, amihez szerintem különösen illik a lime-nak köszönhetően pikáns ízű mártogató. A krumplis gofrihoz használt „tésztamassza” éppenséggel krokett is lehetne, de sokkal érdekesebbnek tartottam ebben a formában megsütni. Igazán laktató ebédünk lett. :)






Hozzávalók 4 személyre:

2 csirkemellfilé (kb. 80 dkg)

kókuszolaj a sütéshez

Páchoz:

5 dl író
3 dkg gyömbér reszelve
1 kis csilipaprika finomra aprítva vagy ½ tk. őrölt csili
1 kis vöröshagyma reszelve
4 gerezd fokhagyma
1 ek. kakukkfű
1 púpozott ek. barna cukor darálva

Fűszeres bundához:
8 dkg finomliszt
8 dkg kukoricaliszt
2 ek. aprított petrezselyemzöldje
1 csapott tk. pirospaprika
1 csapott tk. morzsolt kakukkfű őrölve
1 csapott mk. őrölt szerecsendió
1 csapott mk. őrölt fekete bors
1 csapott mk. cayenne bors
1 mk. porcukor
¼ mk. őrölt fahéj
¼ mk. őrölt szegfűbors

Krumplis gofrihoz (16 db):
60 dkg krumpli (hámozva mérve)
5 dkg vaj
5 dkg tejföl
0,5 dl tej
1 kis vöröshagyma reszelve
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 tojás
12 dkg finomliszt
10 dkg reszelt Pannónia sajt
1 mk. sütőpor
őrölt fekete bors

kókuszolaj a sütéshez

Mártogatóhoz:
15 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
10 dkg majonéz
1-2 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom reszelt héja
1 tk. zöldcitromlé (elmaradhat)
őrölt fehér bors
1 mk. barna cukor darálva

elkészítés:

  1. A fél mellfiléket lapjában kettévágjuk, a szeleteket az egyik oldalukon keresztben és hosszában beirdaljuk.
  2. A páchoz a hozzávalókat a só kivételével az íróhoz keverjük és belefektetjük a húsdarabokat. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük 1 napra.
  3. A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük. Félretesszük. (Ha előző nap készítjük, a citromlevet csak közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá.)
  4. A krumplis gofrihoz a meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a tejet, pürésítjük, majd miután kicsit hűlni hagytuk, elkeverjük benne a vörös- és a fokhagymát, a sütőporos, borsos lisztet, a tojásokat és a sajtot.
  5. A gofrisütőt konyhai ecsettel kiolajozzuk, előmelegítjük, majd a sütőfelületre 1-1 púpozott evőkanál tésztamasszát kanalazunk, és kisütjük a gofrikat. Így járunk el a többi tésztával is, miközben a sütőt minden alkalommal kiolajozzuk. A kész gofrikat melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.
  6. A hús bundázásához a hozzávalókat összekeverjük. A hússzeleteket mindkét oldalukon enyhén megsózzuk, megmártóztatjuk a fűszeres lisztkeverékben, és bő, forró olajban, közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük.
  7. Papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, és a gofrival, valamint a mártogatóval együtt tálaljuk.

Megjegyzés:
A krumplis gofri esetében a zsírban/olajban sütést azért nem ajánlom, mert ez a fajta massza – függetlenül a sütés intenzitásától – nagyon sok olajat képes magába szívni, ami igencsak képes lerontani az élvezeti értékét. Tudom, mert (kókusz)olajban kisütve is leteszteltem, hogy milyen lenne mini palacsintának. :D
Javaslom az ipari gofrisütő használatát, mert azzal a bóvli kategóriájúval, ami sajnos nekem is van, nem pont olyan lett a gofri, amilyennek megálmodtam. De majd még kísérletezni fogok más lisztekkel is, amitől talán a bóvli gofrisütőmmel is ropogósabb köretet tudok sütni. :)