2018. november 26.

Fűszeres mázas csirkecomb tornádó krumplival







Ezt a jópofa krumpliköretet egy videóreceptben láttam meg, és a linket elmentettem magamnak. Jó ideje a laptopomon kallódott a recept, de most szerencsére rátaláltam. Gombhoz a kabátot alapon kigondoltam hozzá a húst, és másnap elkészítettem. Sajnos a parmezán pont előző nap fogyott el, de úgy gondoltam, annak híján is el lehet készíteni a krumplit. Bebizonyosodott, hogy anélkül is finom. :) Igaz, picit macerás volt spirál alakban bevagdosni, de a 3. darabnál már kialakult, hogy a legegyszerűbb – hát pont nem úgy, ahogy a videó mutatja. :D De legalább most már seperc alatt el tudom készíteni. Bár tényleg finom sütőben sütve, nekem mégis jobban ízlett volna sült krumplinak. Legközelebb majd kipróbálom úgy is. :) Mindenesetre jól összeillettek a fűszeres mázas husikával, amit nyáron, grillen is elkészíthetünk. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Fűszeres mázas csirkecombhoz:

8 csirkecomb
10 dkg ketchup
2 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. méz
1 ek. Worchester szósz
1 ek. mustár
2 ek. finomítatlan nádcukor
2 ek. szárított, porrá őrölt vöröshagyma
1 tk. Toscana fűszerkeverék
1 csapott tk. füstölt csípős fűszerpaprika
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt mustármag
¼ mk. őrölt fehér bors
¼ mk. csilipor
1 mk. füstsó vagy normál só
2 ek. napraforgóolaj

Tornádó krumplihoz:
8 öklömnyi nagyságú krumpli (személyenként 2 db)
4 ek. olvasztott vaj
2 ek. fűszerpaprika
2 ek. szárított vöröshagyma porrá őrölve
1 ek. fokhagymapor
őrölt fekete bors
1 tk. só
aprított petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A fűszeres szószhoz a hozzávalókat az olaj kivételével lábasba tesszük, és épp csak addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Kihűtjük, majd hozzákeverjük az olajat.
  2. A megmosott, szárazra törölt (lebőrözött) csirkecombokat 2-3 helyen bevagdossuk (utánasózzuk, ha szükséges), alaposan bekenjük a szósszal, majd kiolajozott tepsibe fektetjük, és 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. A kész combokat a kikapcsolt sütőben hagyva melegen tartjuk.
  3. A meghámozott krumplikat külön-külön (lehetőleg fém) nyárspálcákra húzzuk, és spirálisan bevágjuk, miközben a nyársat az egyik kezünkben tartva, folyamatosan forgatjuk. A bevágások mentén óvatosan széthúzzuk a krumplit, hogy jól látszódjon a spirálforma.
  4. Átkenjük olvasztott vajjal, majd mindegyiket beszórjuk a fokhagymapor, a paprika, az őrölt bors és a só keverékével.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180°C-os sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Közben néha meglocsoljuk a megmaradt vajjal. A kész krumplit meghinthetjük frissen aprított petrezselyemzölddel.
  6. A csirkecombok csont felőli részét körbetekerjük méretre szabott sütőpapírral, átkötjük konyha zsineggel, és a krumplival együtt tálra rendezzük.