2022. március 16.

Gomba indiai fűszerezésű mártásban, fokhagymás pennével

(Reg-Enor diétába beilleszthető)


 



 
Felvetődhet a kérdés, hogy miért készítek ilyen egyszerű ételeket, pláne a blogra. :D A válasz is egyszerű: Nem volt erőm a bonyolultabbakhoz vagy azokhoz, amelyek sok időt vesznek igénybe. Az a fránya ok a Reg-enor diétában keresendő, ami már a 2. napján letaglózott mindkettőnket. Kótyagosak voltunk tőle, akárcsak nyári éjszakákon a Chemotoxos légy. :D Szerencsére ez éppen így volt rendjén, hiszen a mérgek kiürülése tényleg fáradtsággal jár – egy betű eltéréssel úgy, mint kedv híján az ebédkészítés: fáradsággal). :D
A másik kérdés, hogy miért teszek közzé faék típusú étket. Mert aki nem, vagy csak ritkán fogyaszt húst, és egyben „regenorozik”, az hozzánk hasonló állapotban lehet, azaz se ereje, se kedve nincs agyalni a húsmentes, ugyanakkor a fenti diétába beilleszthető ebéden/vacsorán.
Persze ez a tisztítókúra és a vele járó ernyedtség még nem feltétlenül kell, hogy ok legyen arra, hogy ne próbáljunk ki valami olyat, ami eltér a jól megszokott ételeinktől. Ez a gombapöri azonban most nem ilyen – bocsánat érte, mert amikor ezt készítettem, még gyűjtöttem az erőt valami újdonsághoz :D –, viszont legalább a fűszerezése jelent némi másságot. És persze a köret is, ami miután csicseriborsóból van, szerintem még az alábbi puritán módon tálalva is ízletes.
Szerintem még egy ilyen könnyen elkészíthető ebéd kapcsán is érdemes kitekinteni a magyaros ízek mögül. És ami a fő, a többlet zsír nem is volt érezhető rajta. ;)

 



Hozzávalók 2 személyre:

a mártásos gombához:
1 gombakonzerv (csiperke)
10 dkg vöröshagyma (tisztított mennyiség)
½ Palermo vagy Ramiro paprika
4 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
1 csapott tk. currypor
1 mk. garam masala
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt kurkuma
½ mk. őrölt szerecsendió
késhegynyi csípős fűszerpaprika

2 bő ek. kókusztejszín
2,5 dl víz
4-5 ek. olvasztott mangalica-, liba- vagy kacsazsír (vagy diétán kívül extra szűz olívaolaj)

a fokhagymás pennéhez:
20 dkg penne rigate száraztészta csicseriborsóból és barna rizsből
3 ek. olvasztott zsír (vagy diétán kívül extra szűz olívaolaj)
3 gerezd fokhagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöldje a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A mártáshoz az aprított hagymát a vöröshagymával és a felkockázott paprikával együtt 2-3 evőkanál felhevített zsíron pirítva megpároljuk.
  2. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a fűszereket, a kókusztejszínt, 1,5 dl vizet, és közepes lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A kész mártást leturmixoljuk, majd lefedve melegen tartjuk.
  3. Közben a levétől lecsepegtetett gombát a felhevített zsíron fedő alatt megdinszteljük, majd felöntjük 1 dl vízzel, és néhány percig lefedve, majd fedő nélkül, a levét teljesen elforralva készre főzzük. A mártáshoz keverjük. Lefedve melegen tartjuk.
  4. A tésztához a pici kockákra aprított fokhagymát 3 evőkanál felhevített zsíron fél perc alatt kissé megpirítjuk, majd lefedjük, amíg a tészta fő.
  5. A pennét bő, sós vízben kifőzzük, majd szűrőkanállal átszedjük a fokhagymás zsírra, megsózzuk és jól átforgatjuk. Aprított petrezselyemmel megszórva, a mártásos gombával együtt tálaljuk.
Tipp:
Hasonló módon készíthetünk pörköltet 2-3 keménytojásból is. Én magamnak azt főztem, mert nem szeretem a gombát. A mártásból dupla mennyiséget készítettem, és az egyik adaghoz a gombát, a másikhoz a főtt tojást forgattam hozzá.