2021. május 15.

Kókuszos-karamellás grízkrém gyümölcshabbal

 

 

 



Amíg várunk a szabadföldi (és nem az annak hazudott, de igazából fóliás!) magyar eperre – mi legalábbis biztos –, addig is muszáj egyéb gyümölccsel feldobni a hétvégére szánt édességet. A mélyhűtőben megbújó maradék ribizli és málna jó szolgálatot tett – szépen ellensúlyozzák a karamell és a kókusz együttesétől különleges ízű, édes krémet. :)

 



Hozzávalók 4 személyre:

a krémhez:
4 dl mandulatej
6 dkg búzadara
5 dkg kókuszreszelék + a díszítéshez
14 dkg finomítatlan nádcukor
1 vaníliarúd
2,5 dl habtejszín

a gyümölcshabhoz:
10 dkg málna és ribizli vegyesen
2 dkg nádcukor
5 dkg mascarpone
1,5 dl habtejszín

elkészítés:
  1. A nádcukrot lábasba szórjuk, és (keverés nélkül) hagyjuk, hogy felolvadjon.
  2. A tűzről lehúzva felöntjük a felforrósított mandulatejjel, beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a vaníliarudat, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a karamell felolvad. A vaníliarudat kivesszük belőle.
  3. Hozzáadjuk a grízt, majd egy perc elteltével a kókuszreszeléket, és folyamatosan kevergetve, 2-3 percig főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk kihűlni.
  4. A tejszínt kemény habbá verjük és az előzőleg alaposan átkevert kókuszos grízpudinghoz forgatjuk.
  5. A krémet elosztjuk 4 üvegpohárban, és folpackkal lefedve hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a gyümölcshabot elkészítjük.
  6. A gyümölcshabhoz a gyümölcsöt a nádcukorral addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Kihűtjük.
  7. A lekvárt összekeverjük a mascarponéval, hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a nagy részét a grízkrémre simítjuk.
  8. A megmaradt habot habzsákba töltjük, és egy-egy nagyobb gömböcskét nyomunk a desszertek közepére. Megszórjuk pirított és/vagy nyers kókuszreszelékkel.

Megjegyzés:
Én nem szeretek habfixálót használni, viszont a tejszínből ritkán lehet igazán kemény habot verni. Ezért egy kevés mascarponét használok fixáló gyanánt.
Aki habfixálóval készítené, hagyja ki a mascarponét, és növelje a tejszín mennyiségét 2 decire.

Tipp:
A picit több grízzel felfőzött pudingot 8-10 dkg kihabosított vajjal összekeverve, süteménybe is tölthetjük. Ebben az esetben ne forgassunk hozzá tejszínhabot.