2012. október 16.

Fehér tönkölykenyér





Ma van „A Kenyér Világnapja” - közölte velem a Kutyafül, aki épp munkából ért haza, én pedig meglepetten néztem, mert fogalmam sem volt róla, hogy micsoda jeles napra ébredtünk. Tök jó, mert épp kenyeret dagasztottam, és már ott keledezett a drága a langyos sütőben.
Tönkölylisztből még sosem készítettem kenyeret, és most, hogy megtudtam, milyen ünnep van, duplán jó ötletnek tartottam, hogy rá esett a választásom. Napokkal ezelőtt döntöttem el, hogy ezt fogom megsütni, bár már régóta szemeztem vele. Úgy érzem, ez az a kenyér, ami kifejezetten illik ehhez a naphoz. Semmi bonyolultság, semmi különlegesség - egy igazi régi típusú kenyér, hiszen tönkölylisztből van.
Öregtésztával is készülhet, de az eredeti recept szerint még így is kellene bele friss élesztő. Mivel az előtészta készítése hosszú órákat vesz igénybe, ezért nem volt idegzetem ezt most végigvárni, hanem kizárólag élesztővel dagasztottam. Feltett szándékom azonban, hogy egyszer kipróbálom az öregtésztás verziót is - az aztán abszolút autentikus lesz.
A tönkölybúzát hazánkban a 19. századig termesztették, és a bronzkortól a középkorig alapvető fontosságú volt a népélelmezésben. Fehérjetartalma magasabb a búzáénál, egyes aminosavak közül is többet tudhat magáénak, valamint vitamin- és ásványi anyag tartalma is magas. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenthetjük a koleszterinszintünket, de alacsonyabb szénhidráttartalmának köszönhetően cukorbetegeknek sem kell róla lemondaniuk. Sőt mi több, még az idegrendszerre is jótékonyan hat! És nem utolsó sorban tényleg nagyon ízletes a lisztjéből készült kenyér.




Hozzávalók 1 veknihez:

60 dkg fehér tönkölyliszt
1 ek. só
2 ek. napraforgóolaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
1 tk. cukor

elkészítés:
  1. Az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos, cukros vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval, majd a felfuttatott élesztőt és az olajat is hozzáadva, közepesen kemény tésztává dagasztjuk.
  3. Meleg helyen, letakarva 20-30 percig kelesztjük, majd finoman átgyúrjuk, ismét letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületre borítjuk, kissé ellapogatjuk és jobbról-balról 4-5 cm-nyit a tészta közepe felé behajtjuk. (Így téglalaphoz hasonló formájú lesz.)
  5. Lentről felfelé föltekerjük, miközben hajtásonként folyamatosan lenyomkodjuk a tésztát.
  6. Ezután úgy fordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön, majd a két végét is kissé aláhajtjuk, és csinos kis veknivé formázzuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarva megkelesztjük, majd 2-3 helyen ferdén bevágjuk és a tetejét megspricceljük langyos vízzel.
  8. A kenyeret előmelegített, gőzös sütőben ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc